Изложби

"Тайните пътища на Страбо" - изложба на Елена Панайотова

11-29 януари 2016 г., галерия-книжарница "София Прес

"Тайните пътища на Страбо" - изложба на Елена Панайотова


◊ СЪБИТИЕТО

"Тайните пътища на Страбо"

Изложба на Елена ПанайотоваОткриване на 11 януари 2016, 18.30-20.00 ч.
Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29

Изложбата продължава до 29 януари 2016 г.
  

"Винаги са ме привличали старите карти и като изображение, и като носители на познание за съответната епоха. Разбира се, картографията се появява по практически причини – търговия, пътуване, икономика, опознаване или завземане на нови територии. По картите на света на Ератостен, Страбо или Хекатос си даваме сметка, че в тогавашните представи светът е свършвал някъде до Карпатите, не по на юг от изворите на Нил и на Изток до средна Азия. През вековете познанията се разширяват, разбира се. Забележителна с точността си е картата на света на Мартин Валдзеемюлер, направена след откриването на Америка. Но сега в нашето дигитално време на Google maps и сателитите, които виждат всичко, ми изглежда невероятно с каква акуратност линиите на старите карти следват брегове, реки, планини и местоположение на селища.

От моята гледна точка това са и първи абстрактни изображения, пренасящи реалността в съвсем нереално измерение. За мен от години е удоволствие да интерпретирам стари карти, работейки с туш и мастила на хартия, да пътувам мислено из непознати земи и да следвам пътищата, преминати от древните картографи и изследователи. Дълбоко в клетките ни лежат заспали описания на местности, отминали битки и любови. Защото сме родени в южни земи, населявани от дълбока древност. Люлката на европейската цивилизация."

Елена Панайотова


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Елена Панайотова е родена на 9 октомври 1964 г. в София. Завършва Художествена академия, специалност Живопис в класа на проф. Д. Добрев през 1989 г. Има 25 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия, Македония, Франция и други страни, както и многобройни участия в групови изложби и проекти. Нейните интереси са в областта на рисунката, обекта, инсталацията, живописта, фотографията.


Автор: Олимпия Николова
05.01.2016 г. 15:56
Посетено: 1457
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22686-taynite-patishta-na-strabo-izlozhba-na-elena-panayotova