Изложби

„Карикатури и граници“ 2 - изложба във Варна

Карикатури от френската версия на италианското сатирично издание „Il Papagallo“ от края на XIX век

„Карикатури и граници“ 2 - изложба във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Varnamania.net, Общество на писателите – Варна, Френски институт - представителство Варна, Алианс франсез - Варна,
с подкрепата на Градското списание, Рекламна агенция „Волик Арт“ и Винарна „Дарзалас“
представят

„Карикатури и граници“ 2 - изложба от карикатури на френската версия на италианското сатирично издание „Il Papagallo“ от края на XIX век

7-21 януари 2016 г.

Франкофонски център - Варна (ул. „Преслав“ 69)
Откриване: 7 януари 2016 г., 19,00 часа

За първи път пред варненска публика ще бъдат показани оригинални карикатури от италианското сатирично издание „Il Papagallo“ („Папагал“). Експонатите имат художествена и антикварна стойност и се намират в частната колекция на екипа на рускоезичния сайт за Варна Varnamania.net. Някога те са принадлежали на варненски морски офицер.

Изложбата е своеобразно продължение на провелата се миналата година дискусия „Карикатури и граници“, организирана от Общество на писателите – Варна, с домакинството на Франкофонски център – Варна.

Ще бъдат представени 28 оригинала на кориците на френската версия на италианския вестник от периода 1897-1899 г. (цветни литографии с размер 600 х 400 мм), придружени с превод на български език. По време на откриване на изложбата ще бъде прожектирано и слайдшоу от няколко десетки дигитализирани уникални вестници.

Карикатурите засягат актуални за края на XIX в. политически и социални теми, като упадъка на Османската империя, създаването на колониални империи, Източния въпрос и т. нар. Велики сили, ситуацията в Далечния Изток, нашумялата по цял свят Афера „Драйфус“ и други. Персонажите, олицетворяващи различни държави и политически сили, както и реални исторически фигури са до голяма степен осмени включително и чрез използването на религиозни сюжети.

На варненската публика се предоставя рядката възможност да проследи промените в политическата карикатура преди 120 години, като сравни тематиката и качеството на работите от края на XIX в. с днешните образци.

* * *
 
За вестник „Il Papagallo“ („Le Perroquet“)

Седмичният вестник е създаден през 1873 г. в Болоня от художника Аугусто Гроси. Излиза до 1915 г. Това е един от първите опити за издаване на масов народен седмичен вестник с голяма пълноцветна илюстрация, изцяло посветен на актуални въпроси от международната политика. Вестникът се радва на популярност и през 1876 г. започва да излиза и френска версия със заглавие „Le Perroquet“, а през 1879 г. и англоезична версия. Това прави изданието наистина интернационално, то се продава добре в Европа и Северна Африка, а според обяви в българските вестници от онези години има почитатели и в България. В края на XIX в. общият италианско-френски тираж бил приблизително 40 000 броя, като френският тираж бил по-голям, защото френският тогава бил най-популярният международен език. За да се намали цената на вестника той се печатал с много високо качество на полиграфията, но на нискокачествена хартия. Тя много бързо пожълтявала и се трошила, затова с течение на времето вестник „Il Papagallo“ става антикварна рядкост. Днес по света е по-лесно да се намери френско, отколкото италианско копие.




Автор:
Организаторите
Публикация:
05.01.2016 г. 15:04
Етикети:
карикатурасатираВарнаизложба карикатури
XIX век
вестник Le Perroquet
вестник Il Papagallo
Посетено:
1149
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22685-karikaturi-i-granitsi-2-izlozhba-vav-varna