Изложби

"Нов Живот" - самостоятелна изложба на Александър Вълчев

Част от програмата на Гьоте институт "Ситуация София"

"Нов Живот" - самостоятелна изложба на Александър Вълчев


◊ ИЗЛОЖБАТА

Гьоте институт представя

"Нов Живот"
Самостоятелна изложба на Александър Вълчев


10.12.2015 - 30.01.2016

Гьоте институт - София, ул. "Будапеща" 1

Изложбата е част от програмата на Гьоте институт "Ситуация София"


Нов живот

Когато ме поканиха да направя изложба в Гьоте институт започнах да разсъждавам през принципа, който винаги съм споделял, че изложбата трябва да е свързана по някакъв начин с мястото. В този случай с институцията, а от там и с държавата, която тя представлява, но също така връзката им с нашата страна и с настоящето. Точно по това време се вдигаше много шум около стената, която се строи на южната ни граница и това ме провокира. Нямаше как да не се сетя за Берлинската стена. Разрушихме една, а сега градим друга. Всичко това порoди у мен натрапчивото усещане за дежа вю. Непрекъснато повтарящи се действия, ситуации, истории с предизвестен край – в света, в България, в личния ни живот. Това събуди една основна тема, която ме вълнува от години. Съграждане – Разграждане. Преди време виждах в това словосъчетание само пластични проблеми, които развивах в скулптурната си серия с това име. Идеята за преминаването между мерностите в пространството, т. е. от двуизмерни към триизмерни работи. В последствие започнах да разсъждавам и върху социалните аспекти, заложени в тези две думи. Защо непрекъснато повтаряме едни и същи грешки? Защо отричаме и рушим изграденото преди нас, за да направим ново, което най-вероятно на свой ред ще бъде премахнато. Не се ли учим от грешките си и не е ли възможно да надграждаме без да рушим?

Междувременно нещата се развиха. Аз не успях да реализирам едно видео, около което бях замислил да се завърти изложбата, а от друга страна ситуацията с бежанците ескалира. Появи се сериозна дилема, дали да сменя изцяло идеята си или да засиля всичко в посоката, която вече съм намислил. В единият случай рискувах да бъда упрекнат в желание да бъда харесан и „модерен”, в другия отново трябваше да се откажа от способността си да напипвам навреме актуални проблеми преди те да се превърнат в изтъркани фрази и статистика.

И тогава ми хрумна идеята, която обединява всичко. НОВ ЖИВОТ! Всичко се крие там, в мечтата за спокоен и сигурен живот. Всеки от нас е готов да даде всичко от себе си, за да го постигне. Да мине през всякакви изпитания и да се пребори с всякакви трудности в желанието си да избяга от проблемите, от миналото,  да започне на чисто и да се докаже. А когато успее да стигне така мечтания свят вече е готов да направи много компромиси, да забрави за принципи и идеали, за да го запази, защото вече е там - от другата страна на стената.
Александър Вълчев



Автор:
Александър Вълчев
Публикация:
21.12.2015 г. 15:03
Посетено:
1001
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22659-nov-zhivot-samostoyatelna-izlozhba-na-aleksandar-valchev