Изложби

Коледна изложба и литературно четене „Дописване на обекти“

Междудепартаментна изложба, литературно четене и семинар на департаментите „Дизайн“ и „Нова българистика“ на Нов български университет

Коледна изложба и литературно четене „Дописване на обекти“


◊ СЪБИТИЕТО

Коледна изложба и литературно четене „Дописване на обекти“

На 22 декември (вторник) 2015 г. от 19:30 часа в Арт център STEPPENWOLF (бул. "Левски" № 150, ет.6) ще бъде открита коледната изложба на департамент „Дизайн“ на Нов български университет. Изложбата представя дизайн обекти и инсталации създадени от преподавателите и студентите от бакалавърска програма „Интериорен дизайн“ и магистърска програма „Пространствен дизайн“, както и поетично четене на департамент „Нова българистика“, които ще ни върнат във времето на тоталитаризма и социализма, и новогодишните тостове на тогавашната литературна олигархия.

Целта на изявата е формирането на авторска естетика в студентите, необходима както за създаването на собствено творчество, така и за изграждането на устойчиво възприемане и разбиране на явленията и процесите в съвременната култура.

Чрез променливи теоретични и практически подходи, изложбата, четенето и междудепартаметния семинар дават възможност от една страна на софийската общественост и от друга страна на студентите да развият по-дълбоко разбиране за смисъла на изкуството, за изкривено разбиране за творчество по времето на социализма в България и за възможните актове стратегии на ниво автора по отношение на политика, естетика, етика и философия на преценката. Това ще помогне на студентите на следващ етап да разработят цялостен творчески език, характерен за съвременните практики в изкуството, и ще позволи на софийската общественост и на гостите на Арт център STEPPENWOLF да се насладят на поезия, изложба и семинар създадени с усещането за интериор, както е казано в The Oxford Dictionary: „Думата „интериор“ е свързана с вътрешните пространства с това: как виждате вътрешността на тази стая, килер, мивка, или на автомобил, компютър, книга, отворено чекмедже, пещера или... ухо?“.

Коледната изложба е обръщение към обществото като цяло с пожелание за топли и уютни коледни празници, вътрешна смелост, креативно използване на талантите и въображението си, както и много обич. Експонатите предлагат една различна гледна точка към предметната среда която ни заобикаля и алтернативен поглед към празничния визуален код. Фокусът е върху концепцията „обект +“. Младите творци интерпретират и темата за повторно използване на предметите, като с методите на ре-дизайна преобразяват стари и ненужни вещи в изкусителни дизайн обекти.

Между участниците в изложбата са знаменити творци като: Емилия Панайотова, Руслан Лозев, Ева Гебрева, Иво Попов, Борис Сергинов, Пламен Дойнов, Йордан Ефтимов, както и млади таланти като Мария Ампова, Теа Илиева, Благовеста Колева, Дияна Якубовска, Павла Пенчева, Елена Вангелова, Христо Аблански и др.

Финален акцент в събитието ще бъде участието на група Изтрищеза (Iztristeza: Петя Драгомирова – вокал, Петър Златков – китара, Максим Хальов - ударни и Йордан Дончев – бас китара) – дебютиращ вокално-инструментален проект насочен към стилове като jazz, funk, bossa nova, D'n'B и др.

Изложбата може да бъде разгледана до 22 януари 2016 г.


Автор: НБУ
21.12.2015 г. 13:21
Посетено: 2118
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22657-koledna-izlozhba-i-literaturno-chetene-dopisvane-na-obekti