Изложби

Изложба живопис на Стефан Първанов – Байката

Представяне на забравен български художник

Изложба живопис на Стефан Първанов – Байката


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба живопис на Стефан Първанов – Байката

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на катедра “Консервация и реставрация” към Национална художествена академия – София


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

23 май - 23 юни, 2006
Галерия книжарница София Прес, ул. “Славянска” № 29


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Ще бъдат изложени 15 от 150-те творби, завещани от автора на Съюза на българските художници. Освен да представи един напълно забравен български художник, галерията си поставя за цел до “отвори прозорец” към работата по съхраняването на творбите. Зрителите ще могат да видят реставрация на живописните творби на  различен етап.


◊ ЗА АВТОРА

За Стефан Първанов – Байката може да се открие оскъдна информация. Помнят го само неколцина негови колеги, като “несретен”, “бохем”, “тих и скромен”. Не е известно какво го “скарва” с битието, но последните десетилетия от живота си този “странен” човек живее само за живописта си.

Запазени са две снимки – на едната е на маса, на другата – рисува в парка. Всъщност, с това го помнят. За творчеството му обаче би могло да се говори много.

Стефан Първанов – Байката е роден на 18 юни 1916 г. в Лом. Починал на 8 април 1994 г. в София. Следва живопис в Художествената академия – София при проф. Никола Михайлов и проф. Борис Митов, завършва през 1945 г. при проф. Илия Петров. Член е на СБХ от 1967 г. От 1961 г. участва в общите художествени изложби. Осъществил е следните самостоятелни изложби: София, Лом – 1974 г., Михайловград, Вършец – 1975 г. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, на художествените галерии в Монтана, Видин, Велико Търново, Враца, Русе, Плевен, Бургас, Смолян, Благоевград, Берковица, както и на частни колекции в България, САЩ и Япония. Награждаван е с отличие в конкурс за наградата на София.

Автор:
Публикация:
19.05.2006 г. 18:24
Посетено:
1298
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2263-izlozhba-zhivopis-na-stefan-parvanov-baykata