Изложби

Изложба "Студио 4" в галерия "Витра"

От 17 декември 2015 до 17 февруари 2016 г.

Изложба  "Студио 4" в галерия "Витра"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Витра“ представя

Изложба „Студио 4“

17.12.2015 – 17.02.2016

Откриване: четвъртък, 17.12.2015, 18.00 ч.

Галерия „Витра“, София, ул. „Перник“ 91, партер


Светът познава и помни хиляди артистични фамилии от актьори, художници, музиканти. Обичайно гените репродуцират таланта в една и съща сфера на изкуството, поради което най-често говорим за семейна приемственост между живописци, скулптори, архитекти, цигулари…

Изложбата, която предстои да бъда показана в галерия „Витра“, също ще представи едно артистично семейство, което за разлика от общия случай обаче, демонстрира по-широк диапазон от професионални наклонности. Въпреки това, професионалната сфера на всеки един от семейството не е напълно независима от тази на останалите. Напротив – тясната специализация на всеки от тях допълва тази на другите и крайният резултат е един добре работещ екип от интериорен дизайнер, художник-витражист, художник-стенописец и фотограф.

Фамилните връзки в случая не са компромис и толериране на роднинството, а точно обратното – всеки от авторите има собствена сфера на себе изява, както и изграден и доказан индивидуален стил. Интересното в случая е, че колкото и да са различни жанровете, в които всеки един от тях твори, те взаимно се подкрепят и допринасят за един много добър краен естетически продукт, в който всеки е запазил личната си индивидуалност, но в същото време е съобразил работата си с цялостната концепция.


◊ АВТОРИТЕ

Красимира Василева е завършила специалност „Пространствено оформление“ в НХА и има над сто реализации на интериори в страната и чужбина. Проектира частни и обществени пространства, домове, офиси, хотели, магазини, а също така мебели и интериорни конструкции и аксесоари. В предстоящата изложба Краси Василева ще покаже дизайнерска колекция от три типа огледала, разработвана през последните две години. На слайд шоу ще бъдат показани фотоси от нейни интериори. Любопитното в случая е, че интериорът на галерия „Витра“ също е дело на дизайнерката, така че публиката ще има възможност буквално „да се потопи“ в атмосферата на нейния артистичен продукт.

Юрий Василев е художник, работещ изключително в сферата на витража и художественото стъкло. Освен като съпружеска двойка с Красимира Василева, те са познати и като дългогодишен творчески тандем, тъй като стъклописите, осветителните тела, стъклените пластики и другите произведения на Юрий нерядко са чудесни художествени акценти в интериорите на Краси. В изложбата Юрий Василев ще подреди нови произведения на функционалното изкуство – съдове със странни форми и повече художествено, отколкото утилитарно предназначение.

Неда Василева, дъщеря на Краси и Юрий Василеви, е завършила НХА, специалност стенопис. Работи в различни направления, в това число и графичен дизайн, но в тази изложба ще бъде представена със стенопис върху тапет. Тя е третият член на семейния артистичен екип, който със собствения си независим стил внася артистични допълнения в домашни и работни интериори. Често това са обектите на нейната майка, а още по-често творбите на Неда са съвместна работа с нейния партньор в живота Николай Цинцарски.

Николай Цинцарски, завършил фотография в НБУ, е последният член на артистичната фамилия не само по време на включване, но и в работния процес. Поради спецификата на своята специалност Ники почти винаги е „на края“. Той е човекът зад обектива, който документира резултата от работата на четиримата, създава и съхранява семейния и работен фото архив, и разработва съвместно с Неда фотоколажи за интериорни пространства на различни теми. В изложбата Ники ще представи няколко фотоса с етюдна макро фотография, но той е и автор на всички снимки в слайд шоуто, което ще представя снимки от реализации на останалите трима в екипа.

Все пак, трябва да отбележим, че макар и действащият творчески екип да се състои от изброените четирима, то изложбата не се изчерпва само с тяхното участие! Говорейки за артистични фамилии, не бива да забравяме, че техните корени често са някъде в миналото, положени от хора, които вече не са сред нас. Затова в изложбата ще присъства и живописна картина – пейзаж на Филип Василев, покойният баща на Юрий, като доказателство за генезиса на артистизма в това семейство и като израз на почит към неговата памет и талант.

Финалната точка в експозицията ще сложи най-младият член на фамилията, синът на Неда и Николай – Филип младши, който е… на 1 година. Какво произведение ще представи в своя артистичен дебют най-младият автор в семейството, остава загадка до откриването на изложбата.

 


Автор: Искра Павлова, галерия “Витра”
14.12.2015 г. 12:48
Посетено: 879
Етикети: Юрий Василев, Красимира Василева, изложба, галерия Витра, Филип Василев, Николай Цинцарски, Неда Василева, Студио 4
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22617-izlozhba-studio-4-v-galeriya-vitra