Изложби

„Животът – това са две жени” - изложба в Галерия "Васка Емануилова"

Произведения на Васка Емануилова, Вера Лукова, Георги Баев, Иван Ненов, Лика Янко, Николай Майсторов и други

„Животът – това са две жени” - изложба в Галерия "Васка Емануилова"
Михаил Стоянов, Дистанция, 1979


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова"
представя

„Животът – това са две жени”

Изложба, свързана на образа на майката, с работи на Васка Емануилова, Вера Лукова, Георги Баев, Иван Ненов, Лика Янко, Николай Майсторов, Павел Койчев, Светлин Русев, Султана Суружон и др.

Декември 2015 – Февруари 2016

Откриване: 11 декември 18 ч.

Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ) / бул. “Янко Сакъзов”, 15

Изложбата „Животът – това са две жени” е част от музейната програма на галерия „Васка Емануилова”. Тя е посветена на образа на майката, който е един от най-устойчивите и консервативни образи в традицията на българското изобразително изкуство. Въпреки че голяма част от творчеството на скулпторката Васка Емануилова представлява работа върху фигурата на жената, именно майката като персонаж и тема в него отсъства почти напълно. В стремежа да обясни тази липса, като я постави в образната среда на българското изобразително изкуство, изложбата показва различни  произведения, в които майката присъства като символ на паметта и дома, страданието или утехата. Част от работите в нея са свързани с темата за майчинството. Повечето от произведенията са създадени през 70-те / 80-те години, като в тях се открива продължението и/или повторенията на мотиви, теми и изразни средства на произведения от началото на века.

„Животът – това са две жени” е изложба, която показва колко устойчив е образът на майката, как той се възприема за универсален образ, свързан с човека и човешкото. Тя е включена в паралелната програма на София куиър форум 2015 – Сладък съюз, който е посветен на темата за семейството и за възможните връзки между хората, между „аз” и „ти”.

В рамките на изложбата се предвиждат серия от събития, които да допринесат за коментирането на тази тема в българското изобразително изкуство, както от гледна точка на канона, така и на изключенията, маргиналните разкази, другите гледни точки.

• Първото събитие в рамките на изложбата е лекция на Сираго Циара, директорка на Центъра за съвременно изкуство в Солун – „Създаване и разклащане на стереотипите. Образът на майката в гръцкото изкуство и подривните гласове на новото гръцко кино”.

Лекцията ще се проведе на 12 декември (събота) от 15 ч. в Софийска градска художествена галерия. Събитието е на английски, с осигурен превод на български.


Автор: Галерия "Васка Емануилова"
11.12.2015 г. 14:48
Посетено: 2347
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22600-zhivotat-tova-sa-dve-zheni-izlozhba-v-galeriya-vaska-emanuilova