Изложби

Тристан Жан-Вале. Феникс

България – европейска земя

Тристан Жан-Вале. Феникс


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

25 май – 2 юли 2006 г.
откриване: 23 май, вторник, от 18.00 часа


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Соларен символ, емблема на възраждането, синоним на преобразяването – митът за Феникса, поел в себе си културни пластове от различни епохи, през октомври 2000 г. става предмет на тридневен колоквиум в Университета в Каен – Нормандия. Това здание, разрушено по време на бомбардировките на града през 1944 г., е реконструирано и тържествено открито през 1957 г. с бронзова скулптура, изобразяваща легендарната птица. Регионалният съвет на Долна Нормандия, търсейки продължение на тази тематика, възлага интерпретирането й в образи на Тристан Жан-Вале. Своята визия за превъплъщението, безкрайното обновяване и възраждане на духа и материята авторът представя в 32 мащабни черно-бели фотографии, предмет на настоящата изложба.

Групирани в 4 цикъла, творбите докосват идеята за Феникса като разговор с времето, като общуване с неуловимите и мощни движения на природата, като тънка игра между мимолетното и вечното.

Сериите „Следи” и „Времето”, заснети предимно в Исландия и Нормандия, представляват поетично „вслушване” в природните форми – очарован от играта на водата и камъка, от подвижните форми на облаците и ледовете, фотографът внушава усещането за прилива на една кипяща природа, която безспирно се обновява. Като контрапункти на тях, сериите, озаглавени „Оксиморони” и „Излитане”, отвеждат към антропоморфно осмисляне на вселената: в първата от тях, заснета с участието на Изабел Льо Герн, Тристан Жан-Вале смесва личностните символи, за да постигне една вълнуваща мъжко-женска осмоза, единство на несъвместимости, хармония на противоположности. В серията „Излитане” авторът отдава почит на пламтящата птица чрез грациозното тяло на танцьорката Бланка Ли, търсейки в движението ритуалност, която го отвежда до същността на идеята за летене.


◊ ПОВЕЧЕ

Изложбата на Тристан Жан-Вале е част от проявите, които се осъществяват успоредно с провеждащия се във Франция фестивал „България – европейска земя”. В рамките на този фестивал, от 2 май до 9 юни 2006, в над тридесет града в Нормандия, както и в Париж, ще бъдат организирани десетки изложби, концерти, литературни срещи, театрални ателиета, имащи за цел да покажат пред френската публика лицето на съвременната българска култура.

Проявите в София се осъществяват от френската асоциация „Балкан транзит”, Френската Асоциация за артистична дейност, Регионалния съвет на Долна Нормандия и с активната подкрепа на Френския институт в София.


◊ ЗА АВТОРА

Тристан Жан-Вале е роден през 1954 г. Работи като фотограф от 1978 г. От 1980 г. е фотограф на Националния център за драматични изкуства на Нормандия. Неговите снимки върху съвременния танц фигурират в повечето книги на тази тема и се публикуват често във френската и чуждестранна преса. Работи активно по поръчка на много печатни издания, най-често – „Либерасион” и „Льо Монд”. От няколко години предмет на фотографиите му е традиционната музика на различни европейски страни, а от 2003 г. – музиката на Балканите.
Автор:
СГХГ
Публикация:
19.05.2006 г. 17:02
Посетено:
375
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2259-tristan-zhan-vale-feniks