Изложби

Любен Зидаров. "Островът на съкровищата" - половин век по-късно

Изложба в Софийска градска художествена галерия, 8 декември 2015 – 14 февруари 2016

Любен Зидаров. "Островът на съкровищата" - половин век по-късно
Любен Зидаров, корица за книгата „Островът на съкровищата” от Робърт Луис Стивънсън, 1960


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия
представя

Любен Зидаров. "Островът на съкровищата" - половин век по-късно


8 декември 2015 – 14 февруари 2016
Откриване 8 декември, вторник, 18.00 ч.


Творческото дълголетие за даден художник не е рядко явление. Но е почти без аналог ситуация, в която илюстратор, сътворил визуалния и типографски еквивалент на стотици литературни произведения, изградил образен духовен мост между себе си и авторите им, да се върне към книги, илюстрирани от него преди половин столетие.

Илюстрациите към „Том Сойер“, „Принцът и просякът“ и „Островът на съкровищата“ са само някои от редицата разпознаваеми и помнени от няколко поколения класически книги за млади читатели, като „Андерсенови приказки“, „Граф Монте Кристо“, „Чичо Томовата колиба“, приказките на Е.Т.А. Хофман и на Николай Райнов, приключенските романи на Карл Май, Майн Рид, Жул Верн, създадени през 60-те и 70-те години от Любен Зидаров.

През 2014 и 2015 художникът се решава на ново тълкуване на част от илюстрациите на първите три книги, като запазва сюжета и композицията на „оригиналите“. Онова, което днес е по-различно се свежда основно до: отношението към творбата и нейните герои, изразени в по-богата техника и най-вече в естетически открития, резултат от десетилетия натрупвани артистични умения и житейска мъдрост. В края на този творчески  път творбите са превърнати в своеобразна авторска амалгама между книжната илюстрация и живописта. 

Изложбата „Половин век по-късно“ показва новите илюстрации към споменатите три заглавия и репродукции на някои от познатите им 50-годишни първообрази. Представено е и четвърто заглавие, тематично свързано с една от литературните класики на Робърт Луис Стивънсън – „Островът на съкровищата“, а именно – продължението на любимата пиратска сага „Силвър“, написано в наши дни от известния английски автор Андрю Моушън, доскорошен носител на почетната титла „поет-лауреат на Великобритания“. Тъй като „Островът на съкровищата“ се оказва свързваща тема за основната част от експозицията и нещо като „книга на живота“ в илюстраторската биография на Любен Зидаров, тя е обогатена с аспекти на историята на илюстрирания вариант на литературното произведение. Показани се репродукции на гравюри и илюстрации от първите английски и американски издания на романа. 

„Том Сойер“, „Принцът и просякът“ и „Островът на съкровищата“ са преиздадени от издателство „Захарий Стоянов“, докато „Силвър“ се издава от издателство „Прозорец“ като лимитирана в 150 екземпляра библиофилска книга, съдържаща оригинална литография на художника.

Изброените заглавия ще се предлагат на книжния щанд в Софийска градска художествена галерия.





Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
03.12.2015 г. 15:13
Посетено:
2693
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22514-lyuben-zidarov-ostrovat-na-sakrovishtata-polovin-vek-po-kasno