Изложби

Американската мечта на Бил Оуенс

Майсторът на фотографията гостува на Vivacom Art Hall с класическата си серия "Suburbia"

Американската мечта на Бил Оуенс
Бил Оуенс и д-р Тодор Чобанов на откриването на изложбата


Със съдействието на VIVACOM Art Hall България стана първата страна в Централна и Източна Европа, където може да се види самостоятелната изложба на легендарния американски фотограф Бил Оуенс – „SUBURBIA, Now and Then“ („Предградие, сега и тогава“).

На премиерата в София авторът бе приветстван от многобройна публика и организаторите от фондация „Мусиз“ и фондация „Америка за България“. Неговите превърнали се в жалон фотографии на „американската мечта“ от 70-те години бяха представени от изпълняващата длъжността посланик на САЩ у нас Мартина Стронг и заместник кмета на Столична община д-р Тодор Чобанов, който обясни, че в тях можем да видим не само изкуство от най-висока класа, но и вид „социална антропология“, тъй като Бил Оуенс подхожда към обектите си и като изследовател.

Самият Бил Оуенс сподели вълнението си да гостува в България и да изложи произведенията си в художествено пространство като VIVACOM Art Hall. В навечерието на Коледните празници той пожела на всички благополучие, здраве и време да им се наслаждаваме.

Студенти, творци и почитатели на съвременното изкуство имаха още една възможност да се срещнат с именития майстор на фотографията, който във вторник изнесе специална лекция за серията си „Suburbia“ и други свои проекти. Пред препълнената VIVACOM Art Hall повече от час той говори за вдъхновението и историите зад иконичните си кадри. Черно-бялата хроника проследява американското всекидневие и раждането на средната класа. С ненадминато внимание към детайлите авторът изважда наяве моменти от семейния живот, работата и свободното време, документирайки качествата и недостатъците на общностите в предградията. Стремежът да принадлежиш и да притежаваш е запечатан в ежедневни и празнични моменти. Синтезирана картина на процъфтяващата потребителска култура, която започва с кадри от птичи поглед над предградията, за да разкрие най-интимните им тайни. Специално за гостуването си в София Бил Оуенс добавя и фотографии от своята по-скорошна цветна серия „New Suburbia“, заснети на същите места и със същите хора, 30 години по-късно.

„SUBURBIA, Now and Then“ е осъществена в сътрудничество с „Бил Оуенс Архиви в САЩ и Милано” и с куратор Клаудия Занфи от „Архива на Бил Оуeнс”.

Експозицията е част от платформата „Майстори на фотографията“ на Фондация „Мусиз“, която за пети пореден път се реализира във VIVACOM Art Hall и може да бъде разгледана до 10 януари 2016 г.


Автор: Vivacom Art Hall
03.12.2015 г. 12:51
Посетено: 947
Етикети: Vivacom Art Hall, фотография, изложба, Suburbia, Bill Owens, Бил Оуенс
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22510-amerikanskata-mechta-na-bil-ouens