Изложби

Реди мейд в дизайна – „Dada дизайн и антидизайн“

Изложба на студенти и преподаватели от НБУ и концерт на група „Изтрищеза“

Реди мейд в дизайна – „Dada дизайн и антидизайн“


◊ СЪБИТИЕТО

Днес, 30 ноември 2015 г. от 19:00 часа в Dada Cultural Bar (ул. „Бенковска“ 10) ще бъде открита изложбата „Реди мейд в дизайна – „Dada дизайн и антидизайн“ на студенти и преподаватели от департамент „Дизайн“ на Нов български университет.

Студентите и свободните артисти от НБУ, следвайки примера на дадаистите, се обръщат към реди мейд – изобразителния език на дадаизма, за да демонстрират нестандартен поглед към предметите в дизайна, да протестират против липсата на разум чрез интелектуална игра и да изразят своята идентичност и оригиналност с пълния капацитет на фантазията си. Изложбата е обърната към проблема за отговорността и безотговорността в дизайнерски, творчески и екологичен план. Дадаистичната изява задава въпроси и търси отговори колкото в рационалното, толкова и в ирационалното. Креативността на Дада се състои именно в това да подложи на съмнение стандартните и рационални методи за създаване на дизайн, творчество и изкуство.

Откриването на изложбата ще бъде съпроводено с изпълнения на групата „Изтрищеза“ (Петя Драгомирова – вокал, Петър Златков – китара, Максим Хальов -  ударни и Йордан Дончев – бас китара), която ще направи събитието още по-неформално и творческо с нестандартния си прочит на популярни пиеси в джаз, фънк и боса нова стил.

Между участниците в изложбата са изявени творци като: Емилия Панайотова, Руслан Лозев, Ева Гебрева, Иво Попов, Борис Сергинов, както и млади таланти като Мария Ампова, Теа Илиева, Благовеста Колева, Дияна Якубавска, Павла Пенчева и др.

Изложбата може да бъде разгледана до 10 декември 2015 г.


Автор: НБУ
30.11.2015 г. 12:46
Посетено: 1159
Етикети: Нов български университет, дадаизъм, изложба, Dada дизайн и антидизайн, Реди мейд в дизайна
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22484-redi-meyd-v-dizayna-dada-dizayn-i-antidizayn