Изложби

Седем години Арт галерия „Ларго”. Седем хвъркати истории

Сборна изложба живопис

Седем години Арт галерия „Ларго”. Седем хвъркати истории


◊ СЪБИТИЕТО

Седем години Арт галерия „Ларго”

"Седем хвъркати истории"

Сборна изложба живопис

Ганчо Карабаджаков, Димитър Борисов, Елисавета Ангелова, Кирил Митовски, Радослав Димитров-Бадуля, Румен Малчев, Стоян Божкилов

27 ноември 2015 г. – 06 януари 2016 г.


На 27 ноември 2015 г. със сборната изложба живопис „Седем хвъркати истории” ще отбележим седем години от създаването на арт галерия „Ларго”. При хората през първите седем обикновено се възпитават положителните качества и полезните навици, създават се устойчиви модели на поведение и ценностна система, започва изграждането на характера, самоопределянето и намирането на собственото място в окръжаващия ни свят. Май същото е и при галериите. През първите ни седем години ние оформяхме нашето лице и характер, изграждахме отношения с творците и ценителите, утвърждавахме името си и доверието в нас.

Постулат в световната галерийна практика е, че първите седем години са тест за жизненост и издръжливост за една частна галерия. И ако всичко казано е вярно, то ние от галерия „Ларго” смятаме, че сме издържали с чест най-трудните тестове и преминаваме успешно в следващ етап от нашето съществуване. За тези 7 години осъществихме 117 изложби, представихме над 350 български и чуждестранни автори, организирахме първото издание на Международен екслибрис конкурс Варна, учредихме стипендия за художествени постижения на името на галерията.

И въпреки нелекия ни път, по него имаше много радост и щастливи моменти, имаше много поезия и вдъхновяващи истории. Експозициите в галерията винаги са били извор на вдъхновение за нашата публика и покана за полет във въображаемите светове на творците.


◊ СЕДЕМ ХВЪРКАТИ ИСТОРИИ

Ето защо за седмата годишнина на нашата галерия ние поканихме седем български творци от различни кътчета на страната, на различна възраст, с различен творчески път, но обединени от едно – те са седем разказвачи на хвъркати истории. Истории, по детски наивни, но магични, с герои, живеещи в облаците, бели и щастливи. Седем художници, запазили в душата си детската чистота, разказващи ни приказки – за ангелите, балоните и другите хвъркати неща, за търсенето: на звездното небе, на споделеността и на другите важни неща. Седем истории за танците под луната, за седенките и за любовта, която ни кара да полетим.

Всичките седем автори работят в областта на наивa, фигуратива и магическия реализъм. Основно творческо верую и на седмината е разказването на истории по един иносказателен, приказен начин. При Ганчо Карабаджаков, както и при другия ямболлия – Румен Малчев и неговия съученик от гимназията Радослав Димитров-Бадуля, сюжетите са разработени в духа на изконните български традиции. Често творбите им интерпретират библейски или фолклорни теми, закодирайки в тях дълбоки философски послания. И тримата са самобитни творци, дълбоко свързани с българските корени, със специфичен колорит и разпознаваеми персонажи.

За картините на Кирил Митовски са характерни сложните композиции, изпълнени с десетки предмети. Сюрреалистичния му стил често натоварва обикновените предмети с богата символност. Всяка картина сякаш крие замислено пътуване, пълно с приключения.

При други двама от участниците в изложбата – Димитър Борисов и Стоян Божкилов, сюжетите най-често са с намигване към зрителя и чувство за хумор. Но докато картините на Божкилов преливат от многобройни фигури, весели и суетящи се, то в творбите на Борисов често има една приглушена меланхолия.

Най-младата от участващите автори – Елисавета Ангелова, предлага нов живописен подход към света на детето. И при нея можем да определим художествения стил като наив, но младата художничка внася съвсем нов похват при разработката на сюжетите си, вплитайки в творбите си закачливи алюзии към идеологемите на днешното време.


◊ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ

Ганчо Карабаджаков е роден през 1951 г. в Ямбол. През 1972 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък. През 1979 г. завършва Художествената академия в София със специалност "Илюстрация и художествено оформление на книгата" при проф. Христо Нейков. Работи основно в областта на живописта, но е автор и на стенописи, фрески, илюстрации и рисунки. От 1982 г. е член на СБХ. Има над 60 самостоятелни изложби в страната (Ямбол, София, Пловдив, Варна, Бургас) и в чужбина (Германия, Швейцария, Италия, Белгия, САЩ, Австрия, Франция, Турция). През 2001 г. той е назначен за зам.-министър на културата, а от ноември 2011 г. до сега Ганчо Карабаджаков е заместник-кмет на община Велико Търново с ресори Култура, Образование и Социални дейности. Живее в с. Арбанаси, Великотърновско.

Димитър Борисов е роден през 1946 г. в гр. Търговище. Първият му учител, професор Васил Вълев, усеща заложбите му и го насочва към живописта. Димитър Борисов работи 12 години като художник в Девня. От 1982 г. до 2010 г. работи като художник-декоратор във Варненската опера. Редовно участва в общи изложби на варненските художници. Съвместно със съпругата си Лора Маринова организира 6 изложби – живопис, две от които в гр. Хоф, Германия и гр. Гаис, Италия. През 2006 г. подрежда юбилейна изложба в галерия “Артин”. Живее и работи във Варна.

Елисавета Ангелова е родена през 1986 година. През 2010 г. завършва АМТИИ, град Пловдив със специалност „Църковна живопис“. От 2011 г. е член на Б.И.С. (Българско иконографско сдружение). Има една самостоятелна изложба в галерия „Възраждане” в Пловдив, както и над 30 участия в общи изложби. Работи основно в областта на иконописта, но през последните две години и в областта на живописта. Живее и работи в Бургас.

Кирил Митовски е роден през 1966 г. в София. От 1980 до 1984 г. учи в Художественото училище за приложни изкуства. В периода от 1992 до 2000 г. рисува в сюрреалистичен стил за колекционери от Франция. Участвал е в общи изложби в България, Германия и Франция. Има три самостоятелни  изложби в София, Варна и Пловдив. В последните години стилът му може да се определи като магически реализъм. Живее и работи в София.

Радослав Димитров-Бадуля е роден на 07.12.1970 г. в Добрич. През 1989 г. завършва Средно специално художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров" в София. Има девет самостоятелни изложби и множество участия в сборни изложби във Варна и Добрич. През 2001 г. изрисува параклиса "Св. Георги" в град Ерапетра на остров Крит. Работи в областта на живописта, графиката, плаката. Негови творби притежават Радио Варна и частни колекции в България, Гърция, Германия, Швеция, Англия и др. Живее и работи в село Стожер, Добричко.

Румен Малчев е роден през 1970 г. Завършва Средно специално художествено училище за изящни изкуства “Илия Петров” в гр. София. По време на обучението си там за особеното си дарование получава специална стипендия от Дружеството на художниците. Има над десет самостоятелни изложби в София и Ямбол. Негови творби са собственост на колекционери от България, Германия, САЩ, Франция, Англия, Австрия, Швейцария. Живее и работи в село Окоп, Ямболско.

Стоян Божкилов е роден през 1974 г. в град  Сандански. Негови творби се намират в колекцията на Министерството на Външните работи на Република България, в частни европейски колекции. Взима дейно участие  в международни и регионални проекти. Многократно е представян  във Франция, Германия и Полша. Живее и работи в родния си град Сандански.

 

Изложбата в галерия „Ларго” (Варна, ул. "Хан Крум" 8) продължава до 06 януари 2016 г. Повече снимки можете да видите на www.largogallery.com.


Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
26.11.2015 г. 17:14
Посетено:
1021
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22473-sedem-godini-art-galeriya-largo-sedem-hvarkati-istorii