Изложби

Усмивки и в новото изложбено пространство на Сатиричния театър

Първа изложба „Карикатура” - съвместна акция със Съюза на българските художници

Вече втори месец зрителите и гостите на Сатиричен театър „Алеко Константинов” са приятно изненадани, че в минутите преди и след спектакъла, могат да разгледат една весела изложба напълно в стила на театъра.

Във фоайето на втория етаж са експонирани 68 оригинални карикатури на 21 от водещите български художници в жанра. Селекцията е направена от председателя на секция „Карикатура” Любомир Михайлов, заедно с другия главен двигател на идеята за изложбеното пространство Петър Митев, председател на секция „Сценография” към СБХ.

На откриването в началото на сезона директорът на театъра проф. Здравко Митков и председателят на СБХ Любен Генов изказаха задоволство, че стартът е даден и атмосферата на изложбата е в чудесна хармония с
комедията и сатирата, чийто дом е театърът.

Участници в първата изложба „Карикатура”:

Веселин Зидаров, Любомир Михайлов, Георги Чалъков, Диляна Николова, Нежна Филипова, Ивайло Цветков, Ириен Трендафилов, Никола Георгиев-Кайо, Йовчо Савов, Милко Диков, Цочо Пеев, Чавдар Николов, Илиян Савков, Светла Христова, Мирослав Божков, Валери Александров-Валекс, Генчо Симеонов, Маргарита Янчева, Алла и Чавдар Георгиеви, Калин Николов, Трайко Попов.

Автор на плаката е Милко Диков.

И въпреки, че думите отстъпват винаги, когато сетивата възприемат изобразителното изкуство, темите в експозицията са така привлекателни, че не е възможно да не бъдат обговорени. Мирослав Божков се прицелва „в десетката” на деня – ненаситност за власт, конкуренция за авторитет, съревнование, в което победителят не е от най-коректните. Валери Александров-Валекс залага на вечната война между половете, която е неизчерпаем източник на хумор за всички времена. Философско-ироничен подход към мащабите и движението в творбите на Любомир Михайлов, в които уязвимото човече винаги се удивлява като за първи път. Диляна Николова предлага едно уникално изобретателно съприкосновение на човека с предметите на битието, употребени по нонсенсов начин.

Централно разположеният образ на доайена на театъра Станислав Стратиев е интерпретиран от Калин Николов. Сериозно-весел, портретът посреща зрителите, облечен в тежко обемно сако от панелки, зад които се предполага наличието поне на една „Римска баня”.

Автор: Мая Кисьова
25.11.2015 г. 16:21
Посетено: 736
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22464-usmivki-i-v-novoto-izlozhbeno-prostranstvo-na-satirichniya-teatar