Изложби

BG плакатът - провокации и парадокси

Международен проект "Контакт", посветен на 20-годишнината от създаването на Триеналето на сценичния плакат - София

BG плакатът - провокации и парадокси


◊ ИЗЛОЖБАТА

BG плакатът - предмет на обожание, на колекционeрска страст и на международни проекти, но и изкуство, което безславно „напусна” градската среда и загуби цели свои същностни раздели, посветени на киното и театъра.

Естествено, щетите и  негативите са и за средата, и за плаката...

Във време на агресивна комерсиална реклама, качественият плакат, носещ социални и културни послания "влезе" в изложбените зали, което е безспорен знак за съпоставимост с останалите визуални форми, но изчезна от най-голямата и влиятелна галерия  - улицата...

Възможно ли е тези парадокси  да провокират и пораждат алтернативни посоки за развитието на плаката?

Вече 20 години Международното триенале на сценичния плакат – София, коментира тези теми чрез изкуството на своите участници – над 1100 артисти от всички континенти, сред които и най-влиятелните майстори в областта на графичния дизайн, чрез 7-те си издания, 100-те изложби у нас и в чужбина, и чрез над 15-те албумни издания и каталози.

Един от възможните отговори е Международният проект "Контакт", с чиято изложба Триеналето отбелязва своята 20-та годишнина. Колекцията е формирана от плакати, създадени по покана на Триеналето - дело на художници от различни страни и различни поколения. В нея са обединени плакати, селектирани от журито на анонимния конкурс за млади български автори и дебютанти с тези на специално поканените утвърдени имена от света на плаката, включително и на български артисти, носители на награди от триеналето. По думите на ръководителя на проекта Божидар Икономов: „Темата е общочовешка, разнопосочна, многопластова. Заредена е с очакване за наситени с провокация, ирония и емоции плакати”.

Проектът се осъществява с подкрепата на: Столична община, Съюза на българските художници и преди всичко на авторите, приели да създадат плакати по темата.
 

Очакваме ви!

Откриване: 26 ноември (четвъртък) от 18.00 часа
Галерия на СБХ - София, "Шипка" 6, III етаж; от 26.11. до 14.12.2015

 

Напомняме!

Изложбата "Автори и плакати" - избрани български кино плакати, селектирани от проф. Божидар Йонов, може да бъде видяна в НДК до 29.11.2015 г.

 

 
Автор:
Албена Спасова
Публикация:
22.11.2015 г. 18:40
Посетено:
922
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22439-bg-plakatat-provokatsii-i-paradoksi