Изложби

Галерия "Credo Bonum" представя Иван Кирков (1932-2010)

Рисунки и гвашове, събрани и запазени от Борис Стателов

Галерия "Credo Bonum" представя Иван Кирков (1932-2010)


◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Credo Bonum" представя

Иван Кирков

Рисунки и гвашове, събрани и запазени от Борис Стателов

Откриване: 19 ноември 2015 г., четвъртък, 18:30 ч.

Изложбата ще продължи до 8 декември 2015 г.
Галерия "Credo Bonum", ул. „Славянска” 2 (вход от ул. „Бенковски”)
За повече информация: Весела Ножарова - 0878 110 777


Това е много лична изложба. Тя е посветена на духовната близост между един голям художник и един, не по-малко голям галерист и колекционер. Първите рисунки документирали приятелството между Иван Кирков и Борис Стателов датират от 1966 г., най-късните от 2006 г., правени само 4 години преди смъртта на художника.

Специално за настоящата изложба, събрала безценна колекция от непоказвани рисунки и гвашове, Стателов пише: „Иван Кирков бе скъп приятел и любим автор. Той събуди и провокира колекционера в мен. Във всяко писмо (дори когато бяхме на гурбет в Либия през 1977 г.), получавахме от него дребни рисунки. При всяко от взаимните ни гостувания и срещи имахме – аз и съпругата ми, нови от тези безценни подаръци. Беше ми оставил във Варна десетина гваша Talens. Бидейки в къщи, при нас, той често казваше „Цеце, дай ми нещо за драскане“. И започваше да „драска“.”

Проф. Иван Кирков (1932-2010) е легендарно име в българското изкуство на ХХ в. Той е живописец, илюстратор и сценограф, педагог, част от талантливо поколение художници, променило завинаги българското изкуство в началото на 60-те години на ХХ век. Завършва Живопис при Кирил Цонев и Илия Петров. Появата му в емблематичната Първа младежка изложба през 1961 г., с картината „До морето” предизвиква истинска революция в застиналия пейзаж на социалистическия реализъм от 50-те години. За него изкуствоведът Петър Змийчаров пише: „Изумителната творческа активност на Иван Кирков, склонността му към експериментиране в различни области и жанрове, щастливото съчетание между интуиция и интелект в творбите му го правят един от най-дискутираните съвременни художници.”

Борис Стателов е създател на първата частна галерия в новата ни история - Галерия "8". Тя е открита на 18 юни 1988 в 18,00 ч. на ул. „Братя Шкорпил” 8 във Варна с изложба живопис, рисунка, графика и скулптура, представяща творчеството на автори от три генерации на българското пластично изкуство. Участници в първата изложба са Стоян Цанев, Стоимен Стоилов, Ванко Урумов, Ангел Станев, Иван Русев, Иван Славов, Емил Попов, Альоша Кафеджийски, Иван Кирков, Димитър Киров, Георги Божилов, Веселин Начев, Светлин Русев, Мария Зафиркова и Милко Божков. С всички тези художници, Борис Стателов е свързан в близко приятелство и споделени интелектулани и духовни интереси. 

И до днес, Галерия "8" е сред най-активните пространства за изкуство в България, а авторите, с които работи надхвърлят 140. Сред тях има и художници от Полша, Русия, Холандия, Япония и Украйна. От 1994 варненската галерия показва и художествена фотография. 


* * *

Всички работи от изложбата са събрани в каталог, който ще бъде представен на откриването. „Иван Кирков - рисунки и гвашове, събрани и запазени от Борис Стателов”, Галерия "8", Варна, ул. „Братя Шкорпил“ 8А, репродукции: Росен Донев, графичен дизайн: Кирил Златков.

По време на изложбата ще може да се гледа и документалния филм „Иван Кирковн или да се спасиш в спомена”, 2009, 58 мин., сценарист и режисьор: Атанас Киряков, оператор Антон Бакарски. Със съгласието на авторите.


Автор: Галерия "Credo Bonum"
17.11.2015 г. 19:11
Посетено: 2086
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22393-galeriya-credo-bonum-predstavya-ivan-kirkov-1932-2010