Изложби

Изложба „Овчарството в Родопите. Из фотоархива на ИЕФЕМ - БАН“ в Регионална библиотека – Варна

Част от програмата на юбилейната XX Национална историческа конференция

Изложба „Овчарството в Родопите. Из фотоархива на ИЕФЕМ - БАН“ в Регионална библиотека  – Варна


◊ СЪБИТИЕТО

На 20 ноември 2015 г. от 17,00 ч. във фоайето на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна ще се открие гостуваща документална изложба на Национален етнографски музей, София „Овчарството в Родопите. Из фотоархива на ИЕФЕМ - БАН“.

Изложбата е част от програмата на юбилейната XX Национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура”, която ще се състои на 21 и 22 ноември в зала Пленарна на община Варна. По време на форума гл.ас. д-р Елена Водинчар от ИЕФЕМ - БАН ще представи с доклад темата на изложбата. 

Изложбата ще бъде експонирана в Регионалната библиотека до 10 декември 2015 г.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Снимковият материал представя едно забравено знание за овцевъдството и овчарската професия като традиционен поминък за Родопите. Фотографиите са направени между 1981 и 1983 г. от специалисти на Етнографския институт с музей (днес ИЕФЕМ) по време на теренни изследвания в рамките на държавната програма „Родопа“. 

Екип на ИЕФЕМ - БАН, подготвил изложбата: гл.ас. д-р Елена Водинчар, д-р Валентин Лазаров, Вергиния Гюрова, Ани Кисьова, Венцислава Миндова.

Във всички извори за бита на родопските овчари се отбелязва, че освен добри стопани в отглеждането на овце, те са и добри майстори в дърворезбената практика, във фолклорните изпълнения, а някои от тях и в изработването на музикални инструменти. Външният вид на родопския овчар се допълва от писана гега и звучна гайда. В изложбата са представени още любопитни свидетелства за храненето и поенето на овцете, мандруването, преработката на млякото, народната ветеринария, за шумните и изключително зрелищни овчарски веселби. 

През юли 2015 г. изложбата беше показана на Събора край Рожен, като сред гостите бе и президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Изложбата се показва пред варненската общественост благодарение на ИЕФЕМ - БАН, с изключителното съдействие на АНДАРИ и подкрепата на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна.

Събитието във фейсбук: www.facebook.com/events/101878980179749/

Автор:
Дария Василева
Публикация:
17.11.2015 г. 10:39
Етикети:
ИЕФЕМ БАНРегионална библиотекаВарнаетнографска изложбаетнография
овчарството в Родопите
овчарство
национална историческа конференция
Посетено:
2275
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22386-izlozhba-ovcharstvoto-v-rodopite-iz-fotoarhiva-na-iefem-ban-v-regionalna-biblioteka-varna