Изложби

"Образът не струва нищо" - изложба на Илияна Кънчева

Първа част от проекта "План за действие"

"Образът не струва нищо" - изложба на Илияна Кънчева


◊ СЪБИТИЕТО

The Fridge
представя

"Образът не струва нищо"

Изложба на Илияна Кънчева и
гост към проекта Красимир Терзиев

13 ноември - 25  ноември 2015

Откриване 13 ноември 2015 от 19:00 ч.,
бул. „Мадрид” 8, гр. София
Работно време: 18.00-21.00 часа

Разговор с Илияна Кънчева и гост към проекта Красимир Терзиев - 23 ноември 2015

Изложбата е първа част от проекта "План за действие - 2.015"


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Образността е навсякъде. Вече сме неспособни да функционираме без нея. Изграждаме и живеем в иконосфера, пещера от образи, където всичко е представено чрез изображения, в отсъствието на материя. Отдадени сме постоянно да изпълваме това пространството с най-представителните си портрети, като инспектираме всеки отделен детайл - светлината, композицията, погледът. По този начин ние конструираме желаната от нас икона – тази, чрез която бихме искали да бъдем запомнени. Постепенно започваме все повече и повече да обживяваме този изграден и шлифован образ. Той започва да създава отделна, безопасна реалност, в която личността е защитена, а случайните външни провокации са ограничени.

„Образът не струва нищо“ е машина – генератор на „лоши изображения“, която провокира възприятието на зрителя за неговия собствен образ. Инсталацията е реплика на фото-кабината. Всеки би могъл да влезе в нея за да си направи снимка, но в отговор на това машината работи хаотично. Тя прави снимки спонтанно, запечатвайки образ, който е изненадващ и суров, подменяйки очакваното и красиво изображение, с което зрителя желае да бъде възприет.

Проектът се осъществява с подкрепата на наградата „Гауденц Б. Руф” и в партньорство с "Културният център на СУ"


◊ ЗА АВТОРА

Родена през 1987, Илияна Кънчева живее в София. Илияна работи в сферата на театъра, но също експериментира и с фотография, видео и интерактивни инсталации. През 2010 се дипломира в специалност „Сценография“ (бакалавър), а през 2014 в специалност „Дигитални изкуства“ (магистър) в Национална художествена академия в София. През 2015 е номинирана за наградата ESSL, а видеото „Today’s walk“ е част от фестивала „EUROVIDEO“, Лиеж, Белгия. През 2014 участва в арт фестивала „Включи града“, Бургас. През 2013 нейните експериментални филми са селектирани за следните фестивали – „Видеохолика“ Международен фестивал за видео арт, Варна; „FAÇADE“ Видео арт фестивал, Пловдив; “Videomedeja” Видео арт фестивал, Нови Сад, Сърбия. На Филмовия Фестивал в Науса, Гърция е наградена с “People’s Choice SEE Talents Experimental Award” за краткия филм „Автофокус“.


Автор: Стефка Цанева
13.11.2015 г. 14:17
Посетено: 908
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22354-obrazat-ne-struva-nishto-izlozhba-na-iliyana-kancheva