Изложби

Иван Мудов - "Сертификат за автентичност"

Изложба в Института за съвременно изкуство – София, 12 ноември – 21 ноември 2015

Иван Мудов - "Сертификат за автентичност"
Представянето на проекта в Tobacna 001 CC, Любляна, 2015 г.


◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София
представя

Иван Мудов
Сертификат за автентичност


12 ноември – 21 ноември 2015
Откриване: 12 ноември (четвъртък), 18 ч.

Представен е класическият формат на изложба – мащабен преглед, кaкъвто повечето художници правят в средата на кариерата си. Това са прегледи на натрупвания, равносметки и напипване на нови вектори за развитие – обикновено отразени в респектираща публикация. Само че, както е обичайно за Иван Мудов, традиционното и в този проект е неотделимо от съмнението и иронията към конкретната традиция. Формално художникът предлага, каквото се очаква от него – експозиция от резултати на своята работа; публикация, която разглежда неговото творчество; възможност за откупки. Той добавя и все още незадължителната, но, според пазарните клюки, все по-често налагана екстра – сертификат за автентичност, доказващ, че всяка творба е уникална и той е авторът й. Именно сертификатът се оказва ключ към предложената от Мудов интерпретация на очевидни понятия и правила – това е проверка на „рамките” на разбирането за изкуство; тя ни кара да разширим представите си за него.

Изложбата показва пълното творчество на Иван Мудов до този момент под формата на експониран каталог. Всяка от страниците на каталога, съдържащи репродукции на произведенията на художника, както и тези с текстове от различни автори, са изложени поотделно с цел продажба.

Със закупуването на страница новият й собственик официално одобрява включването й в изданието и така се превръща в негов редактор. Имената на собствениците на страници, които съответно са станали притежатели на „страница като произведение на изкуството”, ще бъдат публикувани в издателското каре на каталога, освен имената на желаещите да останат в анонимност. Допълнително купувачът на индивидуална страница става притежател и на всички точки в края на изреченията, отпечатани върху нея. Те са нанесени от художника на ръка и се явяват директна авторска намеса върху страницата.

Предназначената за разпространение печатна версия на каталога няма да съдържа точки.

Печатната версия на каталога ще бъде публикувана в началото на 2016 г. като непродадените страници няма да бъдат включени.

Изложбата в Института за съвременно изкуство – София е последната спирка на проекта. Досега той е представен в Tobacna 001 CC, Любляна; Kunstverein, Милано; Transit-display, Прага; Artists Club / Coffre Fort, Брюксел; Kluckyland, Виена.

Проектът се осъществява с подкрепата на Фондация МУСИЗ.

На снимката е представянето на проекта в Tobacna 001 CC, Любляна, 2015 г.

_________

Галерия ИСИ, бул. "Васил Левски" 134 (вход откъм ул. "Екзарх Йосиф")
Работно време: вторник-събота, 15.00-19.00 и по уговорка
За контакти: info@ica-sofia.org, iaraica@spnet.net, т. +35928466261, +359889499465

Автор: ИСИ - София
10.11.2015 г. 16:46
Посетено: 1992
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22322-ivan-mudov-sertifikat-za-avtentichnost