Изложби

Атанас Гаджев / 55 обекта от глина и хартия

Изложба Мештра

◊ СЪБИТИЕТО

Атанас Гаджев

Изложба Мештра

55 обекта от глина и хартия


11.11.-04.12.2015

Галерия Индустриална 11
Откриване: 11.11.2015, 18.00 часа


В един таен и вече изчезнал говор – думата "мештра" означава майстор.

Изложбата е съкровен знак на почит на автора Атанас Гаджев към неговите предци.

Тръгвайки от един заобиколен със загадка езиков, културен и социален феномен, авторът прави своите артистични интерпретации, провокирайки въображението и мислите на зрителя.

Думите – символи:

Благач – Хляб;
Боранска Лазарица – Хубаво време за работа;
Брама – Вечер;
Кутал – Великден;

са отправни точка за пластически и художествени търсения, които примиряват вечните опозиции: тайно/явно; видимо/невидимо; задълбочено/повърхностно; традиционно/модерно.

Въпросите... във време, когато се залъгваме, че разполагаме с неограничен достъп до всякаква информация, когато е прието да се дивим и учудваме все по-рядко, съществуват и съкровени дълбини, които остават недосегаеми за съвременния човек... и към които заслужава да се връщаме...

„Работите на Атанас Гаджев ми действат като следи от археологията на неслучилото се, като доказателство, че творчеството и способността за духовни медитации са мост към транс-временни, транс-пространствени и транст-рационални реалности, на които за удобство сме дали името изкуство”
Филип Зидаров, арт критик


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата в столичната галерия Индустриална 11 за пръв събира в едно общо пространство голяма част от творчеството на автора.

В колекцията хармонично съжителстват графичните релефи от сериите "Кафка експрес" и "Пластове", две групи керамични скулптури: "Стели" и "Моите оръжия", новаторска живопис, чиято основа са платки, съчетали  хартиена и глинена маса, и две поредици от дигитални и литографски графични миниатюри. Тук е и премиерата  на неговата видео инсталация с наслагване и дематериализиране на рисунки върху текстове, съхранили уникални следи от мещерския говор.

Мещерският говор  принадлежи към групата на тайните съсловни езици в района на Родопите, но има своите отлики и особености, специфични само за района на село Лещен.

Забулен в тайна (каквото е и неговото естество), говорът излиза от употреба окончателно в средата на ХХ век и днес споменът за него рискува да замре завинаги.

Сред малцината изследователи на мещерския е майката на художника - Зорка Гаджева
(1935-2011), родена в същото село, чиито проучвания от края на 60-те на ХХ в. съдържат интервюта с последните живи автентични информатори и са своеобразен “водач” в настоящия проект.

 
◊ ЗА АВТОРА

Атанас Гаджев е роден през 1960 г. в Белово. Завършва „Керамика” в НХА. Член е на Съюза на българските художници и съосновател на сдружение „Лингва Франка”.

Автор е на редица интериорни, екстериорни и пространствени художествено-пластични решения.

Работи предимно в областта на кавалетната и монументална керамична пластика, като същевременно експериментира с различни възможности за печат върху глина и хартия, графични и дигитални техники, способи за подглазурно рисуване и смесване на глинени с хартиени маси. 

Представил е над 25 самостоятелни изложби в страната и в чужбина, сред които „Кафка експрес” в Гьоте институт - София, Братислава, Виена и Прага (2011–2012) и „Обекти от глина и хартия” в Мадрид (2013).

Автор е на художествени акции в открита градска и природна среда и е участник в десетки международни проекти и творчески резиденции: Сите Ентернатионал дез`ар, Париж; Швандорф, Германия; Вогле, Словения; Ужице, Сърбия; Нитра, Словакия; Тайа (Токай), Унгария; Злакуса, Сърбия;  Ресен, Македония; Претория, ЮАР и др., както и в над 70 колективни изложби.


За връзка с автора: http://atanasgadjev.com/, atanasgadjev@abv.bg, 0888 90 14 14



Автор:
Албена Спасова
Публикация:
09.11.2015 г. 22:53
Етикети:
Атанас Гаджевизложба
Галерия Индустриална 11
Мештра
обекти от глина и хартия
Посетено:
1003
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22315-atanas-gadzhev-55-obekta-ot-glina-i-hartiya