Изложби

Юбилейна изложба на Сава Цоновски в акварелна галерия "Абсент"

По случай 90-годишнината на художника

Юбилейна изложба на Сава Цоновски в акварелна галерия "Абсент"


◊ ПОКАНА

Акварелна галерия "Абсент" има удоволствието да Ви покани на
 
юбилейната изложба на Сава Цоновски,
по случай неговата 90-годишнина.

Заповядайте на откриването на изложбата в четвъртък, 12.11.2015, от 18.00 часа в акварелна галерия "Абсент", гр. София, ул. "Цар Самуил" 37.


„Задача на изкуството е да вълнува сърцата.“ Клод Адриан Хелвеций

Този цитат изплува в съзнанието ми когато погледна картина на Сава Цоновски. Художникът е виртуоз в това да те развълнува от сърце. Макар и на възраст от 90 години и десетилетия изложби зад гърба си, той не спира да смайва ценителите на акварелната техника с картините си. Нарисувани майсторски, с много усет и умереност, акварелите му внушават чувство на уют и хармония. Те са много лични, преживяни и сякаш всяка една от тях е предназначена за точно определен човек.
Основни теми в творчеството му е природата и селото, но пресъздадени по един необикновен начин. Необикновен, защото картините му наистина оживяват пред теб - усещаш повея на вятъра в клоните на дърветата, чуваш птиците в далечината докато вървиш по криволичещия пред теб път. Преминаваш от един сезон в сезон. Усещаш аромата на цъфналите пролетни дървета, на зелената трева през лятото, улавяш цветовете на есента и стигаш до края на пътя.... А там, сгушената в снега е къщата от твоето детство и споменът за това колко топла може да бъде и най-студената зима.

Сава Цоновски е индивидуалист, който нарушава правилата за рисуване на акварел и по този начин губи стерилитета в творчеството си за сметка на духа и магията. Няма как да остане незабелязано и влиянието на неговия учител от Художествената академия проф. Илия Петров. През 1955 г. Сава Цоновски завършва Академията в неговия клас и от тогава има множество самостоятелни и колективни изложби. Работи дълги години като военен художник и използва различни техники, но остава завинаги влюбен в акварела. Доказателство за това е факта, че повече от 60 години рисува с тази своенравна и капризна техника, при това с такава лекота, че картините му сякаш са нарисувани „на един дъх“.


Каним ви да притаите дъх пред картините на майстора на 12.11.2015 г. (четвъртък) в акварелна галерия „Абсент“, където от 18 ч. ще бъде открита изложбата на Сава Цоновски по повод 90-годишнината на автора.
Изложбата ще продължи до 26.11.2015.

Насладете се на произведенията му, които съчетават и трите принципа в изкуството - простота, истина и естественост!


Автор:
Александра Узунска, акварелна галерия "Абсент"
Публикация:
07.11.2015 г. 13:26
Посетено:
4267
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22299-yubileyna-izlozhba-na-sava-tsonovski-v-akvarelna-galeriya-absent