Изложби

Национална изложба "Супер[м]Арт[кет]"

Създаване на своеобразен симулакрум на световния арт пазар

Национална изложба "Супер[м]Арт[кет]"



◊ СЪБИТИЕТО

Сдружението на художниците – Варна
Ви кани на откриването на

националната изложба
Супер[м]Арт[кет]


05.-27.11.2015
Галерия „Графит”, Варна

Откриване: 05.11.2015 от 18:30 часа


Националната изложба се организира чрез покана към визуални артисти от всички поколения и художествени дисциплини, които пребивават постоянно в България. Проектът, представлява практическо изследване и създаване на реален модел на пазарна ситуация, в който вземат участие български художници, международни експерти, български културни институции и публика.


◊ ЗА ПРОЕКТА И НОМИНАЦИИТЕ

Философията на проекта "Супер[м]Арт[кет]" се основава на идеята за създаване на своеобразен симулакрум на световния арт пазар, в който активните участници се включват непредубедено. Симулакрумът е образуван чрез селекцията на произведения на приелите поканата за участие творци без ограничения от какъвто и да е характер относно темата, формата, жанра и техниката. Заинтересованите художници се регистрираха за участие с едно произведение, създадено след 2013 година, биография и концепция за произведението, което представят. Изложбата от селектираните творби създава умален пазарен модел, според критериите на експертното международно жури, което включва.

- Бранко Франчески – председател (директор на Музея за изящни изкуства – Сплит, Република Хърватска, куратор на Павилиона на Република Хърватска на 55-то Биенале, Венеция 2013)

- Башак Шенова (куратор, член на на Консултативния съвет на 14-то Истанбулско биенале, куратор на Павилиона на Македония, 56-то Биенале, Венеция, 2015)

- Ханс Кнол (собственик на галерии „Кнол”, Виена и Будапеща, куратор и галерист, преподавател по културен мениджмънт в Института по културология във Виена, във Виенския музикален университет и Университета "Уебстър" във Виена)

- Надежда Джакова (завеждащ филиал, Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство).

- Стефан Стоянов (галерист и арт дилър; собственик на галерия „Стефан Стоянов”, Ню Йорк (наследник на галерия „Лукс” в Манхатън (2002).


Номинирани автори:

1. Антоанета Абаджиева (1985, Варна)
2. Деян Боев (1992, Разград)
3. Ирена Димитрова (1980, Варна)
4. Иван Иванов–Ивани (1942, София)
5. Николай Божинов (1986, Велико Търново)
6. Орфей Миндов (1966, Трявна)
7. Румяна Карастамова (1992, Бургас)
8. Сирма Маркова (1985, София)
9. Слав Недев (1967, София)
10. Стефан Кулев (1974, Варна)


Номинирани автори за каталога:

1. Деница Дакова (1986, Горна Оряховица)
2. Елисавета Ангелова (1986, Бургас)
3. Кирил Георгиев (1992, Казанлък)
4. Роберт Баръмов (1966, Варна)


◊ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЖУРИТО ЗА ПРОЕКТА

Проектът "Супер[м]Арт[кет]" и изложбата – част от неговата програма, цели да съдейства и да установи необходимостта от промяна на българската художествена сцена спрямо изискванията и възможностите на настоящия европейски и международен контекст. Той стъпва върху концепцията на подобен проект, озаглавен просто „Пазарът”, който започнах и курирах като платформа към 45-ия „Салон Загреб” през 2010 г. Отправната точка и за двете изложби беше дилемата ми като куратор над смисъла и целта на изложбата като социокултурен конструкт (механизъм) в общия смисъл. Дали изобщо е изгодно за всички по време на криза (което несъмнено влияе, със сигурност върху количеството на одобрените програми и оперативни ресурси, освен ако не успяват да се самофинансират) да се организира изложба като чист преглед на художествената продукция за някакъв определен период, самостоятелна изложба или интелектуална интерпретация на културния феномен и неговото ехо от социално-икономическите взаимоотношения? Или, трябва да разглеждаме изложбата като най-мощната и видима медиа, която артистите, заедно с подкрепящите ги професионалисти, институции и администрация, могат да използват, за да работят активно за подобряване на тяхната среда?

Проектът "Супер[м]Арт[кет]", организиран от Петра Димитрова, мениджър на галерия „Графит”, в сътрудничество с Дора Дончева, куратор на галерия „Буларт”, и развит чрез информационните канали на Сдружението на художниците – Варна, е предназначен да служи като рамка за изследване на това как българските артисти възприемат своите произведения като обект на един предстоящ, но все още непризнат и недоразвит пазар на изкуство. Проектът беше програмиран с двумесечна отворена покана към българските художници да представят своите портфолиа, включващи една творба и посочената от автора продажна цена, за безпристрастен подбор, извършен от международно експертно жури, на което е поверено да курира изложбата, и кръгла маса, с цел да инициира диалог на тема за пазара на изкуство с всички видове представители на художествената сцена: артисти, публични институции, НПО, независими куратори, собственици на частни галерии и дилъри. Накрая, но не на последно място, проектът завършва с изложба като демонстрация на фактическото положение – пословична проверка на реалността. Предимството да поканиш международно жури е свежият поглед, необременен от вътрешната динамика на контекста на местната художествена сцена. Неговата добавена стойност е възможността за местните художници да представят своите произведения на експерти, работещи на международната арт сцена.

Членовете на журито, след напрегнат дебат, ние взехме решение върху формата на крайната презентация. Номинирахме четиринадесет художници от осемдесет и седем предложения. Десет от избраните автори са представени в изложбата и каталога с повече произведения. Други четирима художници са включени само в каталога с еднa репродукция, а имената на всички участници са изредени в каталога. Освен избраните десет, всички художници са представени по време на изложбата чрез дигитално портфолио, излъчено на мултимедия в изложбеното пространство. Най-интересната особеност на проекта обаче е възможността за посетителите да купуват всички произведения на изкуството, представени чрез отворената покана. Следователно, налице е и вътрешно присъщия шанс да се направи сравнение между вкуса и мнението на журито и широката общественост, които, заедно с артистите, затварят екзистенциалния кръг на визуалните изкуства. Целият процес се занимава именно с устойчивостта на този кръг, както и с разкриването на неговите скрити механизми и тяхното подобряване за общия напредък на всички участващи страни.
Бранко Франчески



Проектът се подкрепя от фонд „Култура” на Община Варна, „Мобилтел”, строителна компания „Комфорт” и галерия „Графит”.



Автор:
Петра Димитрова
Публикация:
05.11.2015 г. 12:36
Етикети:
галерия графитизложбаПетра Димитрова
продажба на изкуство
Бранко Франчески
арт пазар
суперарт
Посетено:
1020
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22286-natsionalna-izlozhba-super-m-art-ket