Изложби

FOSILI – изложба на Никола Минчев и Поли Велкова

12 ноември – 6 декември 2015, Галерийно пространство на eXAF

FOSILI – изложба на Никола Минчев и Поли Велкова


◊ СЪБИТИЕТО

FOSILI – изложба на Никола Минчев и Поли Велкова
 

12 ноември – 6 декември 2015, Галерийно пространство на eXAF

Откриване: 12 ноември, 18:00 ч., гр. Пловдив, бул. „Руски“ №89

 

FOSILI е разказ за отминали времена. Тайнствени, и донякъде не съвсем разбрани, нещата от нашето днес присъстват като далечни, безсмислени или само визуални обекти. Изровени от двамата автори моменти от настоящето са показани като застинал ход – оставен отпечатък, или фосили – разкриващи се като такива, когато ги срещнем непредубедено. Фосилите са следи, вдлъбнатини, дупки, но също и състояния, впечатления, или други индикатори на отминала жизнена дейност.

Обикновено фосилите, които представляват празни опаковки или предмети, влачени през седимента, се описват като следи, а аглутинираните опаковки и принтове в скалата се считат за т.нар. трейс фосили. Трейс фосилите, дават бегла светлина за това, което се е случвало. Те потенциално сигнализират за промяна в активността на популацията и отразяват продуктовото разнообразие през времето, като отчасти осветяват тафономичната сянка, която се хвърля от слабо представения във фосилния запис тогавашен начин на живот.

Имитирайки следите и отпечатъците, FOSILI следва семпла и изчистена от натруфени многозначности визуална комуникация. Едновременно с това FOSILI препозиционира традиционната функция на фосилите в условията на времето – като коментира от гледната точка на проектираното през въображението на авторите бъдеще едно фиктивно фосилизирано от тях настояще. FOSILI е канал, който позволява прескачането във времето, предизвиквайки опита на осмисленото в последиците си настояще.

 

◊ АВТОРИТЕ

Никола Минчев е завършил специалност скулптура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. През последните години заявява характерно и систематично артистично присъствие на локалната арт сцена посредством множество участия в изложби и фестивали за съвременно изкуство, сред които Арт позитив, Видеохолика и Водна кула арт фест.

Поли Велкова следва магистратура в АМТИИ, Пловдив специалност „ПОИИ – живопис“. Работи в сферата на живописта и колажа. Участвала е в рaзлични общи изложби.

 

* * *

Изложбата се осъществява в рамките на годишната програма на eXAF.org, подкрепена от Наградата за съвременно българско изкуство „Гауденц Б. Руф”.

Работното време на галерията е по предварителна уговорка чрез някой от каналите за комуникация, упоменати тук: http://exaf.org/kontakt-s-nas

 

 

Автор:
eXAF
Публикация:
06.11.2015 г. 17:18
Посетено:
849
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22277-fosili-izlozhba-na-nikola-minchev-i-poli-velkova