Изложби

Самостоятелна изложба на Войн де Войн в галерия "Васка Емануилова"

В рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори "Място за срещи"

Самостоятелна изложба на Войн де Войн в галерия "Васка Емануилова"


◊ СЪБИТИЕТО

Disconnect Intergod

Самостоятелна изложба на Войн де Войн

05.11. – 07.12.2015 


Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ) / бул. “Янко Сакъзов” 15

Откриване: 05.11., 18 ч.

 

Платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи” представя самостоятелната изложба на Войн де Войн.

Дали наистина си даваме сметка, че Интернет – онази представа и мечта за Мрежата, вече не е това, което беше? Eдва ли всеки ден, докато браузваме, постваме, лайкваме, шерваме или чатим, се сещаме за авангардното начало, технологичното и естетическо развитие на Интернет; за празнотата на дигиталното пространство, за революционните идеи за демокрация, достъп и участие, за хакерските мечти за свобода и промяна на света или за телата на киборгите, с които се свързва в началото интернет.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата на Войн де Войн поставя тези въпроси, които днес са част от идеите на пост-интернет изкуството. Тя включва картини, фотографии, визуални и саунд инсталации, изпълнени в множество различни материали. Художникът показва начините, по които всички хора използват мрежата, в нова и различна светлина. Неговите работи правят видима празнотата на виртуалното пространство, показват колко нетрайно, изкуствено и подвижно е то. Живописта е образ, който зрителите могат да сканират с телефоните си; фотографиите показват съвременните Адам и Ева като фигури, апликирани с прости фотошоп команди; част от инсталациите и изображенията са генерирани на базата на данни и кодове. От иконката с чаша кафе назад към идеята за Дигиталния Бог, работите са представени като „икони” във всекидневен храм, в който всяко заглавие, образ и звук имат множество значения. Те говорят едновременно за човешкото и божественото сътворяване, възможността на Бога, както и на човека да създава светове

Самата изложба представлява голяма инсталация, съставена от отделни компоненти, в която на пръв поглед изглежда така сякаш всичко е свързано с всичко останало. Въпреки това обаче акцентът е другаде. Още със заглавието авторът обръща внимание на възможностите да се изключим от мрежата (disconnect), да се върнем към себе си и собствените си тела.

 

Войн де Войн (р. 1978) живее и работи в София и Брюксел. Той работи в различни аспекти на визуалното изкуство: от пърформанс до живопис, като в работите си съчетава различни материали, подходи и медии. Заедно със Снежанка Михайлова през 2014 г. основава Института за пърформанс и теория.

* * *

Платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи” и програма „Скулптура“ на галерия „Васка Емануилова” са подкрепени от Societe Generale Експресбанк УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО.


Автор: Петър Димов, СГХГ
31.10.2015 г. 17:47
Посетено: 1740
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22258-samostoyatelna-izlozhba-na-voyn-de-voyn-v-galeriya-vaska-emanuilova