Изложби

Списание „Жената днес” празнува седем десетилетия женско обаяние с изложба във VIVACOM Art Hal

Изложба „Жената днес“ на 70, връстница на всички поколения“

Списание „Жената днес” празнува седем десетилетия женско обаяние с изложба във VIVACOM Art Hal
Първата корица на списание „Жената днес“


◊ СЪБИТИЕТО

Списание “Жената днес” избра VIVACOM Art Hall, за да разкаже за своите 70 години история в снимки. Специален коктейл по случай празника събра редица популярни личности, които честитиха юбилея на екипа на медията. Сред гостите бяха Маргарита Хранова, Ваня Цветкова, Мария Гроздева, Елена Йончева, проф. Любомир Стойков, Деси Тенекеджиева и други представители на българския културен и светски елит.

Между 30 октомври и 8 ноември изложбата „Жената днес“ на 70, връстница на всички поколения“ ще представи своеобразна автобиография на най-емблематичното българско списание, превърнало се в институция. То е най-старата оцеляла печатна медия в България след в. „Труд”. Култови корици от 1945 г. до днес са изложени в галерията на ул. „Гурко” № 4.

“Жената днес“ излиза без прекъсване от октомври 1945 г. до ден-днешен. В своя пик през 60-те, 70-те и 80-те години се печата в смайващия тираж от 500 000 бройки на български и още 150 000 на руски. Можело е да печата и 1 милион, ако тиражът му не е съзнателно ограничаван заради лимита на хартия, която по онова време се е определяла централно. Списанието е било втората печатна медия у нас по тираж и влияние след „Работническо дело“. Родено година след идването на власт на ОФ, изданието трябвало да се казва „Отечественофронтовка“. В последния момент го прекръстват на “Жената днес” – заглавие, останало като една от най-устойчивите марки на съвремието ни.

За първия брой през октомври 1945 г. Борис Ангелушев рисува умилителна корица – работничка и селянка, поели дръзновено към светлото бъдеще. Тогава списанието обявява своята „основна задача“: „Да помогне на българската жена да бъде свободен и щастлив човек“.

Как „Жената днес“ преминава от наивистичния си идеологически период в години на зрялост, когато се оказва истински социален фактор в едно тоталитарно общество – разказва самата изложба. Снимките са автентичен визуален разказ за живота на списанието и жените през последните 7 десетилетия.


Автор: Ива Григорова
31.10.2015 г. 12:16
Посетено: 1251
Етикети: годишнина, VIVACOM Art Hal, изложба, списание Жената днес
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22256-spisanie-zhenata-dnes-praznuva-sedem-desetiletiya-zhensko-obayanie-s-izlozhba-vav-vivacom-art-hal