Изложби

"Акварели" на Севда Потурлян в галерия "Париж"

Двадесет акварелни истории

"Акварели" на Севда Потурлян в галерия "Париж"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Париж“
представя

Севда Потурлян
"Акварел"

03.11. – 21.11.2015

На 3 ноември в галерия „Париж“ ще се открие изложба с двадесет акварела на художничката Севда Потурлян. Галерията за пръв път я представя, но авторката има зад гърба си поредица от самостоятелни и групови изложби, както и няколко награди за живопис.

Севда Потурлян твори в един от най-любимите стилове на галерията, а именно - наивизъм. Акварелите, които ще бъдат представени са нещо като „моментни снимки“ от всекидневието на хората в някои балкански страни, които художничката е посещавала - като Турция или Сърбия, но има и от различни кътчета на България.

В картините си авторката сякаш е „фотографирала“ живота на една улица с нейните многобройни разговори между хората, малки магазинчета, уютни кафенета и пъстри сергии с плодове и зеленчуци. Разбира се, в този бълбукащ ритъм е логично да се срещнем и с пеещия китарист, и с чакащия замислен човек, и с бързащите хора, и с влюбените двойки, и с играещите деца, и с лаещите кучета и с вечно наблюдаващите котки.

От голямо значение за постигането на уникалността на картините е и специфичната акварелна техника, която Севда използва, а именно смесица от акварелен молив, акварелен пастел и разбира се акварелни бои. Като цяло усещането от изложбата е за уют и сгряващо човешко присъствие, за което допринасят много и самите цветове, а те са земни и топли. Всъщност, унесени в баналността на ежедневието, ние не забелязваме неговата красота и уникалност, които обаче никога не убягват от погледа на твореца. Така са се получили и тези двадесет акварелни истории за нас – хората.

Изложбата ще продължи до 21 ноември, като може да бъде разгледана и онлайн в сайта на галерията.
www.gallery-paris.com



Автор:
Надя Павлова
Публикация:
30.10.2015 г. 17:13
Етикети:
Посетено:
959
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22253-akvareli-na-sevda-poturlyan-v-galeriya-parizh