Изложби

"Изход" - изложба на Симеон Стоилов

30 октомври - 14 ноември 2015, Изложбена зала “Райко Алексиев”

"Изход" - изложба на Симеон Стоилов


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изход

Симеон Стоилов


Изложбена зала на СБХ “Райко Алексиев”
София, ул. "Г. С. Раковски” 125

30 октомври - 14 ноември 2015

Откриване - 30 октомври, 18 ч.


Съмнението, което ни преследва, ни води.

Стремежът по aбсолютното херметизира разума и въпреки това съзнанието ни винаги си оставя авариен изход, излаз от цялото, несъвършената част от идеята, животоспасяващ коридор от непоносимостта към съвършенството. Неосъзнат процес, въздействащ върху нашите решения и чувствителност, своеобразен феномен, потвърждаващ идеята за усещането за пълнота при наличие на празнина. Дефект или необходимост, така или иначе, то съществува в безсмислието на опита и надеждата до го преодолеем.

Проектът “Изход” е радикална намеса в архитектурното пространство, преобръщайки изложбената зала от място за експониране на произведения в психологически въздействаща мащабна скулптура, в която участие взимат всички присъствени елементи, стените, светлината, входa и пода на залата.

Изложбата на Симеон Стоилов е естествено продължение на произведението на автора, експонирано в същата зала през 2007 г. “Изолатор”.


◊ ЗА АВТОРА

Симеон Стоилов завършва Националната художествена академия специалност Живопис 1996 г. В периода от 2009-2014 г. участва и реализира редица самостоятелни и групови изложби в София, Берлин, Лондон, Истанбул и Скопие. От 2013 г. работи върху докторска дисертация в НХА в специалност Стенопис, с тема “Съвременно изкуство в пространството”. Получава редица награди, по-важните от които са: 2008 - М-тел, награди за съвременно българско изкуство, 2002 - Първа награда в конкурса на фондация "Св. св. Кирил и Методий" за млади художници и критици, 2001 - Първа награда в Националния конкурс - Художествени произведения за стена, 1994 - Първа награда за високи академични постижения, стипендия на Фондация "Сорос".

През 2013 г.  Симеон Стоилов и арх. Явор Йорданов проектират сградата на палеонтологичен музей “Плиоценски парк” в с. Дорково, която на 17 февруари 2014 г. е избрана за сграда на годината в конкурса на архитектурна група WhAT Association. Eкспозицията в музея е дело на екип на “Симеон Стоилов Студио”

Колектив “Драгошински архитекти” и Симеон Стоилов, печелят една от трите равностойните награди за проект за реконструкция на сградата на СБХ на ул. „Шипка” 6 през 2014 г.



Автор:
Публикация:
28.10.2015 г. 12:08
Посетено:
1348
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22231-izhod-izlozhba-na-simeon-stoilov