Изложби

Представяне на филма към "Американаезотерика" и нова изложба в Sariev Contemporary

Първа изложба в България на турския художник Шакир Гьокчебаг

Представяне на филма към "Американаезотерика" и нова изложба в Sariev Contemporary


◊ СЪБИТИЕТО

Sariev Contemporary представя:

Представяне на филма към "Американаезотерика" и безплатен каталог към проекта.

Първа изложба в България на турския художник Шакир Гьокчебаг

 

На 30 октомври, последния ден на изложбата "Американаезотерика", галерия Sariev Contemporary ще представи за първи път филма към проекта, както и печатния каталог. Прожекцията ще се състои от 20:00 в artnewscafe и всеки от посетителите ще може да получи безплатен каталог. Самата изложба "Американаезотерика" ще може да бъде видяна до 22:00 часа в галерия SARIEV Contemporary.

"Американаезотерика" е провокативно, спекулативно и конспиративно представяне на едни от най-актуалните в момента съвременни художници от Калифорния, САЩ. Куратор на проекта е Арън Мултън, а участниците в него – Майк Буше, Стерлинг Руби, Макс Хупър Шнайдер, Джейсън Меткалф и Дженифър Уест - са художници с международна кариера и участия в едни от най-престижните световни институции, галерии и колекции, сред които Музея за модерно изкуство, Ню Йорк, музеите за модерно изкуство в Солт Лейк Сити, Лос Аднжелис и Сан Франциско, Венецианското биенале и биеналето Уитни в Ню Йорк и много други.

"Американаезотерика" представя художествената интерпретация (и спекулация) на мормонски обичаи и вярвания, различни ритуали, суеверия и конспиративни теории.

Проектът "Американаезотерика" стартира на 11 септември с откриване на изложба в галерия Sariev Contemporary, както и със специални инициативи в рамките на Нощ/Пловдив 2015 – видео инсталация на Дженифър Уест в кино „Космос“, акция с билборди из града на Майк Буше и други „светещи“ и „ароматни“ тайни намеси. 

Освен в галерия Sariev Contemporary каталогът към "Американаезотерика" може да бъде разгледан и онлайн тук.


◊ НОВАТА ИЗЛОЖБА

От САЩ, Лос Анджелис и мормонските влияния към Турция и естетиката на обекта:

На 7 ноември SARIEV Contemporary ще открие „aftermade“ - първата изложба в България на турско-германския художник Шакир Гьокчебаг, представен от легендарния берлински куратор и колекционер Рене Блок. Изложбата ще продължи до 15 януари 2016 г.

Шакир Гьокчебаг е художник, който работи с изключително внимание към детайла и естетиката на обикновените обекти. В своята работа той използва обикновени материали, които извадени от ежедневния контекст придобиват неочаквана естетическа стойност.

Шакир Гьокчебаг е роден през 1965 г. в Денизли, Турция. Следва във факултета по изящни изкуства към Университета Мармара в Истанбул, където получава магистърска и докторска степен. Носител е на наградите Markus Lüpertz на Дюселдорфската академия през 1996, наградата George Maciunas – Висбаден и тази на Stiftung Kunstfonds – Бон. Някои от големите му международни участия са изложбите, At The Crossroads II (2014) в Sotheby’s (Лондон), Seriously Ironic, Positions in Contemporary Turkish Art Scene (2009) в CentrePasquArt (Бил, Швейцария), Taswir - Pictorial Mappings of Islam and Modernity (2009) в Martin-Gropius-Bau (Берлин), Wirnenneneshamburg (2008) в Kunstverein Hamburg, Passion of Mankind - Summer Biennial (2007) в Лулео (Швеция).

Гьокчебаг е работил с водещи куратори като Рене Блок, Маркус Граф и Михаел Гласмайер.

 

 


Автор:
Галерия Sariev Contemporary
Публикация:
26.10.2015 г. 19:16
Посетено:
1509
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22205-predstavyane-na-filma-kam-amerikanaezoterika-i-nova-izlozhba-v-sariev-contemporary