Изложби

„Неспокойствие – спокойствие“ - изложба на македонския художник Коле Манев

Изложба живопис в Културно-информационния център на Р Македония в София

„Неспокойствие – спокойствие“ - изложба на македонския художник Коле Манев


◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата „Неспокойствие – спокойствие“ на известния македонски живописец Коле Манев ще бъде открита в Културно-информационния център на Р Македония на 22 октомври (четвъртък) от 18:30 часа от директора Васко Шутаров и македонския писател Раде Силян, в присъствието на автора. Посетителите ще имат възможност да видят живописните творби до 13 ноември.

„Чрез скритите погледи, разголените тела, потъмнели и пропити с горчивина в душите, ликовете на Коле Манев отправят своите силни и предупредителни послания. Авторът умело разгадава душата на страдалците, с предупредителни, бихме казали и заплашителни гледки.“
Раде Силян


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Коле Манев е роден на 11 ноември 1941 година. През 1956 година се записва в Средното художествено училище в Скопие. След завършването му, през 1960 година, минава приемния изпит на Художествената академия в Белград. След завършването на първата академична степен в Белград се връща в Скопие и започва работа в Македонската телевизия, където като режисьор насочва дейността си към анимационните и документалните емисии. През 1967 год заминава за Париж и прави първите си професионални опити в живописта и изучаването на художествения занаят. От 1984 година, като самостоятелен художник, интензивно се отдава на живописта с чести посещения в Париж, където реализира първите си самостоятелни изложби.

За своята художествена дейност получава много награди, като наградата „Нерешки майстори“, четири пъти е носител на наградата „Малък формат“, както и наградите за „Рисунка“ на Дружеството на художниците на Македония, „Наше историческо минало“ и наградата на художественото мероприятие в Цетине, Черна Гора. През 2006 година, от страна на Правителството, т.е. от Министерството на културата на Република Франция е провъзгласен за „Почетен рицар в областта на културата и творчеството“. Член е на Художественото дружество „ДЛУМ“ от 1974 година. Реализирал е повече от двадесет самостоятелни изложби и е участник в многобройни групови изложби. Живее и работи в Скопие.


Автор:
КИЦ на Р Македония в София
Публикация:
22.10.2015 г. 14:41
Посетено:
1012
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22178-nespokoystvie-spokoystvie-izlozhba-na-makedonskiya-hudozhnik-kole-manev