Изложби

Изложба „Магия от Тракия“ в Националния етнографски музей

Регионалният исторически музей - Ямбол гостува на ИЕФЕМ – БАН

Изложба „Магия от Тракия“ в Националния етнографски музей


◊ ИЗЛОЖБАТА

От 16 октомври 2015 до 30 март 2016 г. Регионалният исторически музей на Ямбол гостува на ИЕФЕМ – БАН София с изложбата „Магия от Тракия” – вълшебно ушити женски носии и мистично обаятелни кукерски маски и костюми.

Заповядайте на откриването на 16 октомври, петък, от 17:30 ч. в Националния етнографски музей на пл. „Александър I“ 1.

Изложбата представя традиционни женски костюми, тъкани и шевици от Ямболско (първите десетилетия на ХХ век). Сукманената носия, характерна за региона, впечатлява с цветове, шевици и орнаменти, разкриващи вродено чувство за хармония. Всяка част е обобщено познание за света, както и визуален знак за възрастови и семейни различия.

Украсата е съсредоточена по полите, пазвата и ръкавите на сукмана и ризата, като най-ярката декоративна част е престилката. Различният начин на украса води до обособяване на няколко типа сукмани: белкосници; копринници; елховски и везани сукмани. Всички те са представени в изложбата, включени в различни композиции – сватба, лазарки, всекидневие и др. Цветната феерия се допълва и от няколко костюма на преселници от Одринска и Беломорска Тракия, както и от шевици, украсяващи елементи на женския костюм и разноцветни тъкани, внасящи уют в традиционния ямболски дом.

Магичното излъчване на изложбата се засилва и от представяне на кукерските игри от Ямболско, отличаващи се с многообразие, устойчивост и старинност. Архивни снимки от първите десетилетия на ХХ век запознават посетителя със старинни образци на кукерски костюми и маски. Представени са и основните персонажи в кукерската дружина, както и елементи от обредни действия. В изложбата са включени оригинални кукерски костюми, маски и атрибути, характерни и използвани от кукерските групи в миналото.


Автор: ИЕФЕМ - БАН
15.10.2015 г. 16:59
Посетено: 1671
Етикети: етнографски музей, фолклор, костюми, изложба, ИЕФЕМ - БАН, кукерски маски, женски носии, Регионалем музей Ямбол
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22133-izlozhba-magiya-ot-trakiya-v-natsionalniya-etnografski-muzey