Изложби

"Сатори в Париж" - изложба на Цветомир Асенов

Самостоятелна изложба в галерия "Париж", 16-31 октомври 2015

"Сатори в Париж" - изложба на Цветомир Асенов


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Париж“
представя

"Сатори в Париж"

Изложба на Цветомир Асенов


16-31 октомври 2015

Вернисаж – 16 октомври, 18-20 часа


На 16 октомври столичната галерия „Париж“ ще открие изложбата на художника Цветомир Асенов. Галерията е представяла автора многократно в общи експозиции, но това е първата самостоятелна изложба на художника, който в последните години активно пътува, живее и твори както в София, така и във френската столица – Париж.

Настоящата изложба ще бъде съставена от картини, вдъхновени от парижката действителност, която все още притежава способността да предизвиква „сатори“ - просветление, не само в художниците, но и във всеки изкушен от парижката атмосфера, история и изкуство. Както ни учи Оскар Уайлд, „Функцията на художника е да измисля, а не да хроникира“, така и изложбата „Сатори в Париж” е забавление на въображението, следвайки парижките маршрути. Картините, предимно пастели, са от последното лято, рисувани върху хартия „Canson“.

По–рано Цветомир Асенов печели награда от конкурса „Портрет”, организиран от основания през далечната 1557 г. френски производител на художествени хартии - „Canson”. Наградата се изразява в десетки килограми професионална хартия, която сама по себе си е едно вдъхновение за автора.

Повечето от включените творби носят имената на местата в Париж, вдъхновили Асенов и представляват специфични метафори на емоциите и усещанията, които авторът е преживял по своите парижки маршрути. Публиката ще може да види и няколко живописни платна, които директно пристигат от тримесечно представяне на Цветомир Асенов и френския скулптор Жан-Франсоа Мобер в региона на Лион, Франция.

Експозицията „Сатори в Париж“ ще може да се разгледа до края на месец октомври 2015 г. , както и онлайн - в сайта на столичната галерия „Париж“ - www.gallery-paris.com


◊ АВТОРЪТ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Ето какво споделя за своята изложба художникът Цветомир Асенов:

„Сатори в Париж” е малка книга на Керуак, която ми попадна при един букинист на Сена. Терминът „сатори” в дзен религията означава духовно пробуждане, което често става и внезапно.

Това пробуждане, просветление, може да ви се случи в магазина на Сенелие, акостирал на кея „Волтер”, още в 1887 г. Там ще попаднете в цветовъртежа на нежните пастели, създадени от Гюстав Сенелие със съвети на художници, между които Сезан, а по-късно и Пикасо. Сатори може да получите и седнал вечерта с бира в ръка на павирания бряг на Сена, заслушан в джазовия квартет, на чиято музика пред вас танцуват момичета със стъпки от тридесетте години; или докато съзерцавате в далечината как фасадата на “Нотр-Дам” мени нюансите си в хармония със слънцето, което потъва в съня си, изтощено от нетърпението на милионите туристи да завладеят града.

Внезапното просветление може да дойде и с изненадващия многогласен звън на камбанарията на църквата „Сент Етиен“, докато отпивате от кафето си на терасата срещу нея, вече осъзнал, че сте в неповторимия град на мечтите.

„Сатори в Париж” е изложба с картини, вдъхновени от съблазнителния за художниците град, замислени или реализирани там.

Парижките маршрути съдържат в себе си вдъхновение, достатъчно за много изложби. Но най-хубаво е да „се изгубите” в Париж. Така ще попаднете в тайнствения Париж, в средновековния, в литературния, в Париж на философите, на поетите и художниците. Ще откриете и Париж на забавлението, както и на състраданието. Опитайте се някой път да закусите с бездомни хора с кафе и кроасан в парижка църква, но и не пропускайте да пиете кафе в Старбъкс до опера „Гарние“ с красивите японки. При възможност сядайте в парижките градини, така ще откриете обгорелия фронтон на разрушения от комунарите дворец „Тюйлери“. Не пропускайте „Плас де Вож“, в миналото арена на рицарски битки с коне, а днес застлан с тревен килим, на който през лятото се сменят стотици кадри от „Закуска на тревата”. На художниците препоръчвам магазините „Рожие и Пле“, „Бьоснер“ и „Сенелие“. Там вашето сатори е неизбежно. За „Храма на приятелството” се прескача ограда, но който е почитател на литературните салони с Марсел Пруст, Хемингуей и Кокто, ще оцени риска.

Вечерта се спуснете по улица „Муфтар”, почти непроменена, откакто Хемингуей я описва в „Безкраен празник”. Може да изпиете бира на кръглия площад ”Контраскарп” и ако имате сили да се изкачите по бул. „Гоблен” до Замъка на Бялата кралица, ще попаднете в Средновековието и легендите на кралския двор. Вдъхновението ви очаква и в антикварния магазин на „Сен Жак“, събрал в себе си книги, дискове на шансони, джаз и класика. И докато още звучи в главата ви „It's а man's world” на Джеймс Браун, тръгнето по „Сен-Жермен“, за да се уверите, че Париж е по-скоро женски свят.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Няколко биографични факта за Цветомир Асенов за 2015 г.:

• Награда в конкурс „Портрет” организиран от фирма Canson, производител на хартия за художници от 1557 г.

Картината „Танц на Маре” е номинирана за най-добра картина участвала в художествени салони през 2014 г. на Националната френска асоциация за култура. „Танц на Маре” участва в Салона Арт ен Капитал, в секцията на Салона на Независимите художници.

През 2015 Асенов е приет за член на Асоциацията „Изкуство на пастела на Франция” (Art du Pastel en France)

През тази година съвместна изложба „Цветове“ на Цветомир Асенов и френския скулптор Жан-Франсоа Мобер бе проведена за три месеца във френската галерия Rare et Contemporain, региона на Лион.

Предстоящо участие в Салона Арт ен Капитал в Гран Пале през есента на тази година с картината „Жени играещи на петанг.”

Автор:
Надя Павлова и Цветомир Асенов
Публикация:
14.10.2015 г. 11:30
Етикети:
изложбагалерия Париж
Сатори в Париж
Цветомир Асенов
Посетено:
978
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22119-satori-v-parizh-izlozhba-na-tsvetomir-asenov