Изложби

Изложба "Преминаване на границите" в ГХГ „Борис Георгиев“, Варна

Автори от България и Румъния представят произведения от керамика и стъкло

Изложба "Преминаване на границите" в ГХГ „Борис Георгиев“, Варна
Алфред Ипсер, керамика


◊ СЪБИТИЕТО

Преминаване на границите

Изложба керамика и стъкло (инсталации и обекти)

България – Румъния

17.10. – 08.11.2015

ГХГ „Борис Георгиев“ Варна, ул. „Л. Каравелов“ 1

Откриване: 17.10.2015, събота, 18.00 ч.


Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна, за втори път ще бъде домакин на един интересен международен проект, включващ участници от Румъния и България, работещи в сферата на керамиката и стъклото.

Изложбата е кураторски проект на художника Илия Янков, който е посветил дългогодишното си творчество на тези два материала, след завършването на едноименната специалност в Академията за пластични изкуства „Николае Грегореску“ в Букурещ.

Автор предимно на витражи в различни техники, Янков е и доцент по дизайн в Техническия университет Варна и преподавател в Художествената академия в Букурещ, член на групите на художествените съюзи във Варна и Констанца, участник в множество вътрешни и международни арт форуми.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Гостуващите автори от съседна Румъния, художници от Констанца и Букурещ, са представители на три поколения, между които съществуват тесни връзки на професионална приемственост. Сред тях има както състуденти, ученици на един и същи професор, така и бивши студенти и преподаватели, които ще подредят творбите си един до друг.

Румънската група керамици ще бъде представена от Георге Фаркашиу - един от водещите автори в сферата на керамиката в своята родина, ученик на проф. Костел Бадя, както и създател на собствена школа в Констанца, организатор на множество творчески събития, преподавател в университета „Овидиус“, в същия град.

Останалите автори от групата на Констанца са Еусебиу Спъну, Алфред Ипсер, Флорентин Сърбу, Василе Филип, Пападопол Константин, Петре Маня и други.

От Букурещ ще участват Флорин Стойчу – графика и живопис; Дан Попович – художествено стъкло и Георге Ангел   - пластика.

В по-голямата си част техните имена вече са известни на българската публика, тъй като изложба „Преминаване на границите“ има своята предистория – това са четири подобни проекта, дело на същия куратор, представени в различни галерии и в различно време от 2011 година до сега, в Добрич, Варна и Балчик.

Освен организатор и куратор на проекта, доц. Илия Янков е и основният български представител в международната изложба, в която той ще покаже своята инсталация от керамика и стъкло, наречена „Градът“. Произведението е мащабно и ще заеме една зала на партерния етаж в галерията.

Творбата е в реализирана в силно деконструктивен стил и е повлияна от незавидното състояние на окръжаващата ни градска среда – рушащи се сгради, занемарени пространства и отчуждени, самотни хора, навяващи апокалиптично усещане за отчаяние, безнадежност и разруха.

В една от съседните зали ще бъдат разположени творбите, реализирани по време на Пленера по керамика в Балчик, през настоящата и миналата година. Българските участници в него са Иван Кънчев, Евелина Ханджиева, Христо Йонков, Мария Йонкова, Пламен Аврамов, Илия Янков и други.

Българското участие ще бъде разнообразено от графиците Божидар Йотов, Недко Итинов и Валери Чакалов.

В друга съседна зала на първия етаж, ще бъдат експонирани творбите на румънските художници. Така, разглеждайки изложбата, зрителят символично ще премине няколко граници – между две държави, между няколко поколения творци, между три изложбени пространства, между различни художествени стилове и изразни средства - всъщност, може би най-вече на имагинерните граници, които изграждаме вътре в себе си, и които е време да се осмелим да преминем?...

Творбите на румънските гости, въпреки индивидуалния стил на всеки един от тях, като цяло са твърде далече от общоприетото, наложено с годините възприятие на понятието „художествена керамика“. Всъщност, става дума много повече за скулптура и съвременни пластични форми, отколкото до асоциацията със съдове или друг утилитарен продукт.

Изложбата „Преминаване на границите“ се осъществява благодарение на добрата воля на участващите артисти, както и на ентусиазма и вложените лични средства от организатора, доцент Илия Янков! Той ще бъде благодарен на всяка институция или физическо лице, което окаже финансова помощ за осъществяването на проекта в бъдеще!

 

За контакти: 0899 944 564 – Илия Янков

 

 


Автор:
Искра Павлова, ФБАС
Публикация:
11.10.2015 г. 16:36
Етикети:
Илия Янковмеждународен проектРумънияБългариястъклокерамикаизложба
ГХГ Борис Георгиев. Варна
инсталации и обекти
Преминаване на границите
Посетено:
1726
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22097-izlozhba-preminavane-na-granitsite-v-ghg-boris-georgiev-varna