Изложби

"НеБългарите" - фотографска изложба във Варна

"НеБългарите" - фотографска изложба във Варна


◊ ПОКАНА

Имаме удоволствието да Ви поканим на откриването на пътуващата Фотографска изложба "НеБългарите" - инициатива на Фондация Free Speech International в партньорство с „Мултикулти колектив“. Във Варна своеобразен домакин на изложбата е Младежка група „Аморфа“.

Фотографската изложба "НеБългарите" се открива в Арт Салон на Радио Варна на 13 октомври от 18:30 ч. Отворена е за посещение всеки ден от 14 до 18 ч. в периода до 17 октомври. Вход свободен.

"НеБългарите" идентифицира широк кръг чужденци с разнообразен произход – от Нова Зеландия до щата Вашингтон и от Пакистан до Великобритания – и икономически статус – живеещи в луксозни затворени комплекси в кварталите около София или в имигрантски общежития, и им задава въпроси за идентичността – тяхната идентичност по рождение и идентичността им на хора, живеещи в България. Отговорите им рисуват пъстра картина на техния живот, работа, радости и скърби.

Кои са хората, върху които с лекота се лепват стереотипи? Какви чувства изпитват американският предприемач и руският художник в София към втория си дом? Достатъчно сигурно ли е за един бежанец мюсюлманин от Близкия изток да се разхожда по българските улици? Лесно ли е да правиш собствен бизнес в България, ако лицето ти е с няколко нюанса по-светло – или по-тъмно? Проектът адресира тези проблеми чрез образите и човешките истории на обикновени чужденци, които живеят в България.

Заповядайте на откриването за среща с авторите на проекта - фотографът Антони Георгиев и журналистът, събрал историите на чужденците, Димана Трънкова.

Проект "НеБългарите" се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕЯТА

Според Евростат през 2013 г. в България живеят около 42 000 чужденци. Много от тях са добре интегрирани – имат професии или бизнес, преподават или се учат, пристигнали са в страната заради българските си съпруги или съпрузи или идват за през лятото, защото имат тук свой "втори дом". През последните няколко години България се превърна и във входен пункт за търсещи убежище, напуснали родните си домове по политически причини или поради война. През 2014 г. приблизително 11 000 души са потърсили закрила в страната, като повече от половината са получили бежански или хуманитарен статут.

Напливът от търсещи убежище, съчетан със сложната икономическа и политическа обстановка в България, даде нов тласък на езика на омразата към всеки, възприеман като "различен" и "чужд". Някои чужденци се оказаха в окото на буря от популизъм, ксенофобия и стереотипизиране, създадена и раздухвана от политици и медии.

Проектът "НеБългарите" на Фондация Free Speech International в партньорство с "Мулти култи колектив" адресира тези проблеми чрез образите и човешките истории на обикновени чужденци, които живеят в България, и задава въпроса: Кои са всъщност хората, върху които с лекота се лепят стереотипи? Хора, родени на хиляди километри оттук, са поставени във визуален български контекст, който отразява тяхното положение на едновременно външни и вътрешни спрямо България. Интервютата с тях, събрани в специален каталог, разкриват техните лични истории, радости, драми и лични открития в България.

Образите и мненията на чужденците в България неминуемо засягат и идентичността на самите българи. Какво означава да си българин? Какво може да те направи такъв, ако майка ти и баща ти не са били родени тук – и ако цветът на кожата и формата на очите ти е
различна?

Това се невинни, но и учудващо трудни въпроси, които "НеБългарите" задава чрез фотография и думи. Те са в основата на дебата за това какво България е, или трябва да бъде през ХХI в. За разлика от старите демокрации в Европа, където по тези теми се говори от много години, в България те са относително нови. Те все още са новина. Дебатът по тях предстои да започне.

Автор:
Младежка група „Аморфа“
Публикация:
10.10.2015 г. 12:53
Посетено:
1028
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22095-nebalgarite-fotografska-izlozhba-vav-varna