Изложби

Изложба „Ян Хус през 1415 г. и 600 години по-късно“

600 години от смъртта на Ян Хус - една от най-ярките личности на чешката и европейската история

Изложба „Ян Хус през 1415 г. и 600 години по-късно“


◊ СЪБИТИЕТО

Чешкият център в София и Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ представят
изложбата „Ян Хус през 1415 г. и 600 години по-късно“

Откриване на 13 октомври в 17 часа в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Изложбата ще бъде представена от доц. д-р Владимир Пенчев от БАН, председател на Бохемия клуб и проф. д-р Боряна Христова, директор на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Изложбата продължава до 27 октомври 2015 година. От 30 октомври до 15 ноември 2015 г. ще бъде представена в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Организатор на събитието е Чешкият център в София.

Изложбата се реализира в рамките на проекта „Ян Хус през 1415 г. и 600 години по-късно. История, традиции и тяхното представяне в Чешката република и Европа през XXI век“ от Хуситския музей в Табор, финансиран от програма NAKI на Министерството на културата на ЧР (проект ном. DF12P01OVV026).


◊ ПОВЕЧЕ

Изложбата отбелязва 600 години от смъртта на една от най-ярките личности на чешката и европейската история Ян Хус - забележителен учен, философ, теолог и проповедник, преподавател и ректор на Карловия университет. Като последовател на Джон Уиклиф, той става идеолог на Чешката реформация. Поради убежденията му католическата църква го обвинява в ерес, осъжда го и го изгаря на клада. Смъртта му довежда до масово народно движение в Чехия известно като Хусистки войни, повлияли значително върху духовния облик на Европа през XV и XVI век, смятани и до днес за символ на борбата за свобода и справедливост.

Ян Хус е роден най-вероятно през 1371 г. в селището Хусинец в Южна Чехия. Основното си образование завършва в местното училище в Прахатице, по-късно заминава за Прага, където учи в Карловия университет. Получава бакалавърска, магистърска степен по изкуствата, през 1401 г. е избран за декан на Философския факултет, по-късно става Ректор на Университета. След ръкополагането му проповядва главно във Витлеемския параклис в Прага. В речите си обръща внимание на състоянието на римокатолическата църква, нейното морално падение, обогатяване чрез продажбата на така наречените индулгенции. Като превъзходен оратор е успявал да увлече обикновените хора и се превръща в техен символ.

Хус е бил не само отличен проповедник, но и забележителен книжовник, който издава няколко значими теологични труда, получили признание от специалистите в тази област. Също така има значителен принос за опростяването на чешкия правопис.
   
През 1412 година напрежението между Ян Хус и върховните представители на църквата достига своята кулминация. След като му е забранено да извършва литургия в Прага, той заминава в провинцията и в околностите на крепостите Краковец при Раковник и Кози Храдек в Южна Чехия и проповядва под открито небе.

През ноември 1414 г. в град Констанц (югозападна Германия) е свикан Вселенски събор - по това време най-голямото събрание на църковни сановници (също и място за срещи на изтъкнати представители на светската власт и решаване на различни политически интереси). Този събор е трябвало да разгледа църковния разкол, да реформира църквата като разреши проблемите на вероучението и премахне еретизма. Ян Хус е призован да защити каузите си. Въпреки писмото за неговата лична неприкосновеност издадено от крал (по-късно император) Сигизмунд Люксембургски той е задържан, хвърлен в затвора и обвинен в ерес. При публичното изслушване не му е дадена възможност да се защити и след като не отстъпва от своите убеждения, е обявен за непоправим и закоравял еретик, и на 6 юли 1415 г. е изгорен на клада пред крепостните стени на гр. Констанц.
   
Идеите на Хус, драматичните обстоятелства при осъждането му и неговата смърт предизвикват силно обществено недоволство в Чехия, което прераства в т. нар. хуситско движение. Хуситството - религиозно движение на хуситите, е играло основна роля в чешката история и е представлявало значима тема в националното и европейското реформаторско движение. Почти 6 века по-късно римокатолическата църква реабилитира Ян Хус и го признава за реформатор на църквата. Почитан е като мъченик и от православната църква.
   
Ян Хус е една от най-големите личности в чешката история и датата на неговото изгаряне на клада е обявена за национален празник. С пълно право неговото име е в съзнанието на световната културна общност като символ на борбата за справедливост. За чешкия народ той остава преди всичко вечен пазител на истината, като си припомня неговия завет:
   
„Търси истината, слушай истината, учи истината, обичай истината, говори истината, пази истината, защитавай истината чак до смърт!”




Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
08.10.2015 г. 13:58
Посетено:
1244
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22082-izlozhba-yan-hus-prez-1415-g-i-600-godini-po-kasno