Изложби

"Пространства" - юбилейна изложба на Радко Мурзов

От 9 до 30 октомври 2015 в галерия “Графит”, Варна

"Пространства" -  юбилейна изложба на Радко Мурзов


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия “Графит”

представя

Пространства

юбилейна изложба на Радко Мурзов

09.10.-31.10.2015

 

Пресконференция | 09.10.2015 | 11:30 | бул. „Княз Борис І” 65

Вернисаж | 09.10.2015 | 18:30

Среща на художника с публика | 23.10.2015 | 17:00–19:00

 

"Радко Мурзов е обсебващ художник. В смисъл, че те заставя да го следваш и във всяка творба и в пътя, който е избрал. Този път е „пътека за двама” (както казва художникът-поет в едно свое стихотворение) – за него и за неговия зрител. Затова живописта му не ни оставя безразлични. Дали ще ни отправи към света на нежната лирика или към хиперреалната действителност, или пък към екпресивното изживяване, ние го следваме по тази пътека през чувства и съдби.

Радко винаги е различен. Той може да се любува на материалността на света, да потъне в непосредствения израз на дълбоки или тънки емоции, но и да намери визуалното въплъщение на абстрактни понятия. И темата на изложбата „Пространства“ отговаря на разбирането му за връзката на времената – чрез асоциациите на спомена той може да се връща в пространството-време. Сякаш се движи ту в макро-, ту в микросвета. И тези преходи са осъществени не умозрително, а с изключително живописно чувство. Естетическото не е самоцел, то е средство за предаване на сложните асоциативни процеси, през които преминава творението."

Проф. Иван Маразов

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Радко Мурзов е роден в Карнобат. Завършва руска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, но следвайки творческия си импулс завършва с отличие Живопис в Национална художествена академия в София. От 1976 год. е член на Съюза на българските художници.

Има 27 самостоятелни изложби в България, Германия и Гърция, както и участия в колективни изложби в Германия, Франция, Алжир, Македония, Япония, Русия. Работи в областта на кавалетната живопис, рисунката, графиката и декоративно-монументалните изкуства. Ръководи детска школа по живопис с международна известност.

Носител е на награда „Варна” в областта на културата. Негови работи притежават националната галерия и галерии в страната, както и колекционери от много страни по света. Живее и работи във Варна.


Автор:
Петра Димитрова
Публикация:
08.10.2015 г. 11:15
Посетено:
1083
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22078-prostranstva-yubileyna-izlozhba-na-radko-murzov