Изложби

Изложба „От Киноцентъра до музейната витрина. Реквизит от филма „Капитан Петко войвода"

Част от програмата на Научната конференция „Култури, памет, наследство в региона на южната българска граница"

Изложба „От Киноцентъра до музейната витрина. Реквизит от филма „Капитан Петко войвода"


◊ СЪБИТИЕТО

На 9 октомври 2015 г. от 17.00 ч. в залите на Националния етнографски музей – БАН ще бъде открита изложбата „От Киноцентъра до музейната витрина. Реквизит от филма „Капитан Петко войвода", създадена от Ивелина Неделчева и Пламен Събев от Исторически музей гр. Попово.

Изложбата показва пътя на създаването на един знаков за българската памет филм и припомня историята на българите преселници от Беломорска Тракия. Тя ще ни даде поглед зад завесите в процесите на създаването на  филма „Капитан Петко войвода", който пресъздава събития от живота на легендарния български революционер Петко Киряков. Филмът е посветен на честванията на 1300-годишнината от създаването на българската държава. След излъчването на сериите по Националната телевизия, изпълнителят на главната роля във филма – Васил Михайлов е посрещан като герой из цяла България – с множество почитатели, пити хляб и сол.

Но кои са хората, които създават филма? За малцина от широката публика обаче е известен кинооператорът, който стои зад него – Димо Коларов (1924-1997). Роден и отрасъл в Попово, завършил кинооператорско майсторство в Чехия. В изложбата се представят негови вещи и награди, подарени на музея в родния му град. 

Камерата, с която майсторът на черно-бялото изображение Бате Димо снима много от известните български филми, както и фотосите от снимачната площадка, са предоставени на Поповски музей през 2004 г. от Киноцентър „Бояна“ и Рангел Вълчанов по повод IV Национален фестивал за операторско майсторство „Златното око“, провеждан в памет на Димо Коларов в Попово.

За заснемането на филма  „Капитан Петко войвода" е обявена акция по събиране на автентични облекла, предмети и фотоси от преселници от  регионите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доган Хисар (родното място на Петко войвода), Елховско, Ивайловградско и др. Колекцията първоначално е дарена от Студио за игрални филми „Бояна" на Тракийското дружество в с. Светлен, Поповско. По-късно Тракийското дружество я подарява на ИМ – Попово.

Откриването на изложбата е част от програмата на Научната конференция „Култури, памет, наследство в региона на южната българска граница", която ще се състои в ИЕФЕМ на 9 и 10 октомври 2015 г.

 


Автор: Петър Кърджилов, ИЕФЕМ - БАН
08.10.2015 г. 13:38
Посетено: 862
Етикети: филм, изложба, ИЕФЕМ - БАН, Ивелина Неделчева, Димо Коларов, Исторически музей гр. Попово, Пламен Събев, Капитан Петко войвода
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22077-izlozhba-ot-kinotsentara-do-muzeynata-vitrina-rekvizit-ot-filma-kapitan-petko-voyvoda