Изложби

Изложба на Леда Ванева в галерия "Васка Емануилова"

В рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори "Място за срещи"

Изложба на Леда Ванева в галерия "Васка Емануилова"

Гостенката, 2015, UV фотография


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ)
представя

Смяна на центъра
Самостоятелна изложба на Леда Ванева

02.10. – 02.11.2015

Откриване: 02.10., 18 ч.,

Галерия "Васка Емануилова", бул. “Янко Сакъзов”, 15

 

Платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи” представя самостоятелната изложба на Леда Ванева.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Какво е общото между октопода, мухата и паспортните гишета на летищата например? Вероятно тази редица от връзки може да бъде продължена, така че отговорът да стане неизбежно ясен, въпреки че е пределно общ – утравиолетовите лъчи.

Изложбата на Леда Ванева се състои от подобни, на пръв поглед, странни и далечни асоциативни връзки, които пресичат границите на физическия и социален свят, за да ни припомнят, че земята е много по-голяма и непозната, отколкото ежедневно си представяме.

Работите изследват възможностите – „какво би било ако” – човешките възприятия са различни. Например, какво ако можехме да видим UV лъчите подобно на мухи или чрез кожата си като октоподи, или пък да да гледаме на света черно-бяло като кучетата, или пък да се движим по-бързо като насекомите, или пък да превърнем лъчите на северното сияние в обект, чиято постоянна форма можем да изследваме с докосване.

Въображението за това „какво ако” е въплътено във всяка една от работите – фотографии, видео, обект, които чрез художествени и технически средства изразяват разширяването на човешкия поглед, което същевременно е и промяна на центъра. По този начин художничката се занимава и по свой начин де-центрира може би най-устойчивата представа от Ренесанса насам в западната култура: това, че именно човешките възможности, разум и възприятия стоят в основата на света, че те са тези, които го описват, дефинират и определят.


◊ ЗА АВТОРА

Леда Ванева (р. 1985) живее и работи в Хелзинки, където в момента учи Нови Медии. Преди това се е занимавала с порцелан и стъкло, както и с фотография в Националната художествена академия, София. В работите си използва различни медии, като обръща внимание на смисъла, който всяка една от тях добавя към общата концепция. През 2014 г. тя е номинирана за наградата БАЗА, а година по-рано (през 2013) печели ESSL Art Award България. Участвала е в различни изложби, сред които Aalto Festival (Финландия, 2015), Media Intervention in the City (Финландия, 2015), Европейски месец на фотографията (България, 2014), Колкото повече, толкова повече (България, 2014), Тranscending cultures (Австрия, 2013), Anonymous Drawings (Германия, 2013), Camera Obscura (Испания, 2012) и др.


* * *

Платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи” и програма „Скулптура“ на галерия „Васка Емануилова” са подкрепени от Societe Generale Експресбанк УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО.


Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
01.10.2015 г. 18:14
Посетено:
1570
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22046-izlozhba-na-leda-vaneva-v-galeriya-vaska-emanuilova