Изложби

Пета годишна фотоизложба на Експедиция „Преоткрий България“

Откриване на 1 октомври, 18:00 часа на „Моста на влюбените“ зад НДК

Пета годишна фотоизложба на Експедиция „Преоткрий България“


◊ СЪБИТИЕТО

Най-новите открития в мегалитните структури, римски градове, потайностите на София, скални манастири и средновековни крепости отново разпалват фантазията и желанието за пътешествие на зрителите, които ще разгледат петата годишна изложба на инициативата Експедиция „Преоткрий България“ на “Mоста на влюбените” зад НДК в столицата.

Ентусиазирани фотографи, журналисти и пътешественици, подпомогнати от археолози и учени, от пет години насам преоткриват добре забравени или съвсем неизвестни исторически паметници в България, новоизследвани от учените археологически обекти и мистични места.

“Много често точно местните хора не знаят и не се интересуват от културното си наследство и процесът на търсенето и намирането на местата изненадва и вдъхновява даже и тях, и те придобиват отношение към родния си край”, споделя ръководителят на експедицията, фотожурналистът Евгени Димитров.

Тази година изложбата спира поглед и върху две софийски забележителности – раннохристиянския некропол под базиликата „Света София“ и римския мавзолей в квартал „Лозенец“. Много софиянци, също като местните жители по други места, тепърва ще се запознаят с археологията на своя град.

Резултатите от техните търсения излизат на страниците на вестник Стандарт изпод талантливото перо на Константин Събчев, а сайтът Offnews.bg също следи пътешествията им.

В изложбата тази година снимките са на Иван Василев, Тихомира Методиева и Евгени Димитров, с гостуващо участие на Валери Захов и Валентин Захариев.

Неоценима помощ през годините оказват учените проф. Валерия Фол, проф. Христо Матанов, археолозите доц. Бони Петрунова, Веселин Игнатов,  Константин Господинов и много други.

Снимките в експедицията, организирана от Сдружение „Културни проекти“ и агенция Булфото, са правени с фотоапарати Nikon, чието представителство е партньор в подготовката на изложбата, отпечатването е във Фотосинтезис, а охраната на таблата е осигурена от ESG груп.

Експедиция „Преоткрий България“ благодари на Столична община за предоставената възможност да експонира фотосите на едно от най-популярните места за изложба на открито в София.

Откриването на изложбата е в четвъртък, 1 октомври, 18:00 часа на „Моста на влюбените“ зад НДК.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
30.09.2015 г. 17:36
Посетено:
812
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22038-peta-godishna-fotoizlozhba-na-ekspeditsiya-preotkriy-balgariya