Изложби

Градът и неговите символи или пространствата на ежедневното чудо

XI Салон на изкуствата, 2006 г.

Градът и неговите символи или пространствата на ежедневното чудо


◊ СЪБИТИЕТО

"Градът и неговите символи или пространствата на ежедневното чудо": една изложба на фото група Наос - http://naos-group.info/


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

От 16 до 31 май 2006 г. в галерия СОЛЕРС - кв. Лозенец, ул. "Галичица" № 37.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В предстоящата изложба “Градът и неговите символи или пространства на ежедневното чудо”, която е част от XI Салон на изкуствата, 2006 г., галерия СОЛЕРС ще представи фотографии на младите автори Димитър Граматиков, Пенко Скумов, Веселина Скумова, Милован Колев и Владислав Лепоев от група НАОС.

В нея всеки един от тях показва по оргинален и нетрадиционен начин своя поглед върху Градът.


◊ И ЗА ИДЕЯТА

„В традиционната представа на човека за град се откроява ясно образа на общността на фона на архитектурния силует на селище с катедрален храм, сгради, улици, човешки поток, ритъм, определен от стрелките на градския часовник. Тази първична представа главоломно се променя на фона на една цивилизация, обезсилваща образа на града преди всичко като общност (виж образа на града у Т. С. Елиът “Хорали от Скалата”, изместван от една не-човешка представа за града “Метрополис” - Ф. Ланг), механичният град, потискащ човешкото присъствие със своята машинна безликост. Разбира се, това е само образ.

Но симптомите са налице и ние, авторите, реагираме с адекватно човешка визия: присъствието, човешкото измерение на един град, ценността на живота далеч от актуалност и време.

Градът не ни вълнува сам по себе си, а именно животът на обитаемите пространства, задни дворове, улици, домове, църкви – пространства на ежедневното чудо, възможно за съзерцаване, възприемано с човечното око на фотографията.”


◊ ОЩЕ ЗА ФОТО ГРУПА НАОС

Характерна черта на групата е, че те използват стари фотографски техники като silver gelatine print (сребърно-желатинов процес) и salted paper print (солен процес), за да създадат класическа черно-бяла фотография, придавайки й едно особено ретро звучене.

Освен това те обичат да експериментират с изразни средства, теми, варианти за оформление на изложбеното пространство.

За тях красотата е нещо изключително важно, тъй като прави човека наистина възвишено същество: „Oсобено е нужна тя днес, когато общочовешките ценности са поставени на изпитание. Нашата цел не е да създаваме изкуство за самото изкуство, но творбите ни да достигнат до повече хора. Именно за това се обръщаме към фотографията поради нейната способност за директно и обективно въздействие, като често това не е обикновеният фотографски образ, а образ, интерпретиран с най-разнообразни художествени похвати.”


Изложбата на фото група НАОС можете да видите в галерия СОЛЕРС всеки делничен ден от 16 до 31 май 2006 г.
Автор:
Златина Гонева, Галерия Солерс
Публикация:
10.05.2006 г. 16:46
Етикети:
Посетено:
1095
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2203-gradat-i-negovite-simvoli-ili-prostranstvata-na-ezhednevnoto-chudo