Изложби

Арт галерия "Ларго" представя Димитър Войнов-син: „Пътят към Голгота”

Самостоятелна изложба живопис, 30 септември – 20 октомври 2015

Арт галерия "Ларго" представя Димитър Войнов-син: „Пътят към Голгота”


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

Димитър Войнов-син
„Пътят към Голгота”

В памет на Боби…

30 септември – 20 октомври 2015
   
От 30 септември 2015 г. Арт галерия "Ларго" ще представи със самостоятелна изложба софийския художник Димитър Войнов-син. След знаковите му участия в сборните изложби на галерия „Ларго”, посветени на женското тяло „Загадъчна и нежна” (2010 г.), „Нежна е нощта” (2011 г.), „Прекрасната непозната” (2012 г.) и „Еротично - Магнетично” (2015 г.), най-после идва и дългоочакваната от многобройните му почитатели самостоятелна изложба във Варна.

Изложбата „Пътят към Голгота” е специално създадена в памет на изключително близък приятел на художника – Боби, който си отива рано от този свят преди една година. Тъжното събитие разтърсва дълбоко твореца и от началото на 2015-та година той започва да работи по подготовката на изложба с картини, вдъхновени от спомена за приятеля му. Потъвайки в света на своите картини, това може би е своеобразно средство за художника да надмогне мъката и да излее натрупаните емоции по най-добрия за един творец начин. 


◊ ИЗЛОЖБАТА

В залите на „Ларго” ще видим около десетина голямоформатни платна, определящи посоката на експозицията – серия картини под надслов „Пътят към Голгота” и серия „Носенето на Кръста”. Но ако някой очаква дълбоко религиозни картини, то ще остане разочарован. Целта на автора не е тази. Картините са светски, героят в тях, макар и мъченик, е един от нас, герой на нашето време. Няма да сгрешим, ако предположим, че в част от картините в образа на героя откриваме лицето или по-скоро очите на самия художник. Дълбоки, всепроникващи, откровени, втренчени в нас, обсебващи ни, тези очи са като един символ – очите, огледало на душата. В картините ще открием загатнати символите на Пътя и неговия завършек: парчето от Кръста, нозете със следите от гвоздеи, интимната самотност на героя по Пътя… За всички нас ще бъде истинско предизвикателство чрез картините да се опитаме да надникнем в главата на твореца, да се опитаме да настроим сетивата си на вълната на неговите чувства, за да можем пълноценно да се насладим на тази концептуална изложба. Защото Пътят към Голгота е един, но той е различен за всеки от нас. По този път за някои болката е физическа, за други е емоционална, за едни борбата е с техните слабости, за други това е пътят на саможертвата, за трети това е пътят на изкуплението. Толкова много пътища, колкото са много и различни човешките съдби. Темата е истинско предизвикателство, но пък авторът е натрупал вече достатъчно опит и творческа мощ, така че тръгвайки на пътуване по този Път, чрез своите картини той може би търси предизвикателства, които да изведат неговия талант и неговите послания към зрителя на нови висоти.

За да не бъде съвсем минорна експозицията и за да оправдае очакванията на своята публика, Младши все пак ще покаже в морската столица и серия творби, посветени на красотата на женското тяло. Очакваме ви на откриването на изложбата на 30 септември 2015, от 18:30 ч. в Арт галерия "Ларго"на ул. "Хан Крум" 8 във Варна. Изложбата на Димитър Войнов продължава до 20 октомври. Повече снимки можете да видите на www.largogallery.com.   
                           

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Димитър Войнов-син е роден през 1971 г. в София. През 1990 г. завършва Художественото училище “Ил. Петров” в София, а през 1997 – магистратура по стенопис в НХА, София. От 1998 г. досега има над 80 участия в групови изложби в България и Европа и повече от 35 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Трявна, Фрайберг и Берлин - Германия, Франция, Люксембург. Димитър Войнов е лауреат на годишна награда за живопис на галерия “Триадис” (2004), галерия “Възраждане”, Пловдив (2005), фирма “Красная линия”, София (2008). Негови картини са собственост на колекции в България, Швейцария, Австрия, Гърция, Германия, Франция, Испания, Англия, Италия, Холандия, Португалия, САЩ. Живее и работи в София.



Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
29.09.2015 г. 14:38
Посетено:
2507
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/22025-art-galeriya-largo-predstavya-dimitar-voynov-sin-patyat-kam-golgota