Изложби

Ретроспективна изложба на Иван Манойлов

Галерия "ЛИК", 24 септември - 13 октомври 2015 г.

Ретроспективна изложба на Иван Манойлов


◊ ПОКАНА

Галерия “ЛИК”               
представя

Ретроспективна изложба

Иван Манойлов


От 24 септември до 13 октомври 2015 г.

Откриване на 24 септември, четвъртък, от 18.30 ч.
Галерия “ЛИК” - ул. “Лайош Кошут” №37, София

Иван Манойлов е роден през 1934 г. в Лом. През 1956 г. завършва Педагогически институт в Стара Загора, със специалност Живопис. От 1956 до 1991 г. е учител по рисуване в Лом. Участва активно в национални и художествени изложби в София и страната. През 1982 г. става член на СБХ. През декември 1999 г. е избран за председател на Съюза на българските художници в Лом. Живее и работи там. Негови картини има в НХГ, галериите в Пловдив, Благоевград, Лом, Смолян,  Враца, Добрич, Монтана, Австрия, Англия, Германия, Аржентина, САЩ, Израел, Япония и др.


„Иван Манойлов е майстор на портрета и композицията. Вдъхновен от класиците в българското изкуство, художникът рисува тежкият селски труд, бит и обичаи на които е свидетел в детството си. В героите му има гордост, достойнство, доброта, трудолюбие, но и жизнерадост и веселие. Красотата на природата и живописният бит и култура струят от всяка творба. Усещаме едно забавяне на скоростта на времето, сякаш сме в неговото измерение, в което не съществуват новите технологии. Любовта към земята на селските хора, мирния семеен живот и тежкият им труд напомнят от платната за живота и младостта на нашите деди.
   
Класическият стил и уникалната негова акварелна техника в портрета са прецизни и завладяващи. Великолепните персонажи и фигурални композиции ще останат в историята на българското изобразително изкуство. Композициите му от предишните изложби в галерията илюстрират моите думи. Да припомня: „Просякът с кучето“, „Чепкане на памук“,„Рибари“, “Циганка“, „Връщане от пазар“, “Хоро“, „Пладне“.

Великолепно изразените чувства на умора или радост ни се предават директно. Това лирично светоусещане поражда носталгия и минава през времето и вековете.“
Румяна Велинова

Автор:
Галерия ЛИК
Публикация:
24.09.2015 г. 12:51
Посетено:
1986
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21994-retrospektivna-izlozhba-na-ivan-manoylov