Изложби

Сливен отбеляза с изложба 130 години от рождението на Генчо Гиндев (1885-1977)

Сливен отбеляза с изложба 130 години от рождението на Генчо  Гиндев (1885-1977)


◊ СЪБИТИЕТО

Празничният ритуал по отбелязване Деня на независимостта на Отечеството ни бе съпроводен в Сливен и от юбилейна изложба на художника Генчо Гиндев. Тя е поклон в деня на кръглата годишнина към творческото му дело, почетено с експониране на негови произведения във възрожденската къща „Д-р Георги Миркович”, представени на сливенската общественост.

Събитието бе почетено от ръководителя на общината, инж. Кольо Милев, който изказа удовлетворение от развитието на културата в Сливен – все по-утвърждаващ се център на духовния живот в страната и в Югоизточна България, изразявайки впечатления и от филигранния щрих на твореца, от багрите на палитрата и разнообразните му естетически инвенции. Тук присъстваха експерти от отдел „Култура, наука и вероизповедания”, творци, ценители на изкуството на талантливия автор, много граждани. За характера на творбите и художествените търсения на живописеца говори и Даниела Ненчева, директор на Художествена галерия „Димитър Добрович” в града под Сините скали.

С настоящата изложба творбите на Гиндев станаха достояние на посетителите чрез отворените фондове на културния институт, разкриващи особеностите на почерка му в 13 маслени картини, 10 пастелни рисунки, 20 моливни и 1 акварел, работени с прецизност и акцент върху детайла.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Респектиращ е житейският път на родения в Сливен (на 22 октомври 1885 г.) Генчо  Гиндев. Израснал е в семейство с родолюбиви родители, чиито пориви са изразени в народополезна дейност: баща му, участник в Априлското въстание, търпи след разгрома тегобите на Диарбекирското заточение, а майчината линия отвежда към рода на Таньо войвода, чийто потомък е. Непокорството на Генчо Гиндев и участието в ученическа стачка му отредили и изключване от Сливенската мъжка гимназия. Вероятно биографията му е причина творецът да не е включван приживе в национални справочници за развоя на българското изкуство. ХГ „Д. Добрович” възнамерява да издаде каталог по повод юбилея, с  произведенията на Г. Гиндев.

Художественото си образование той получава в столичното Рисувално училище, където има професионално съприкосновение и напътствия от  учители като Иван Мърквичка и Иван Ангелов, а и от частните уроци на проф. Кони. Мирогледът и стилът му са формирани от общуването и приятелството с видни личности на българската култура, някои от които тогава негови състуденти и приятели: Борис Митов, Владимир Димитров-Майстора, Иван Лазаров, Христо Ясенов, Константин Щъркелов и др. В Сливен художникът преподава, а по-късно се посвещава на земеделска дейност.

Изложените творби разкриват разножанровите му търсения и порив за усвояване на различни техники, оставащ съсредоточен в сферата на натюрморта и особено портретуването. Посетителите се спират пред творбите, от които завладяват изразителното лице на съпругата му и на дъщерята Мери, негова творческа муза.

Ценителите са имали досег с изкуството на твореца в уредените във времето няколко самостоятелни изложби с негови творби: в 1974 година - първа самостоятелна, а години след това – с експонираната втора - след смъртта му. През 2005 г., по повод кръглата годишнина – 120 г. от рождението му, е представена и юбилейна експозиция, като от настоящата ни разделя десетилетие...


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
22.09.2015 г. 15:21
Етикети:
Посетено:
1065
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21982-sliven-otbelyaza-s-izlozhba-130-godini-ot-rozhdenieto-na-gencho-gindev-1885-1977