Изложби

Изложба „Дар – власт – политика“ в Националния етнографски музей

Политическото даряване през втората половина на ХХ век

Изложба „Дар – власт – политика“ в Националния етнографски музей


◊ ПОКАНА

Изложба „Дар – власт – политика“ в Националния етнографски музей

Откриване на 23 септември от 18:00 ч., пл. "Александър I" 1

Детайлното изучаване на историята на културата през десетилетията на социализма придобива ново значение в съвременната хуманитаристика. В това отношение даряването в контекста на социалистическата действителност предизвиква голям изследователски интерес. А сред най-любопитните моменти от този феномен е размяната на дарове между политическите лидери и преди всичко – даряването на държавния глава на Народна Република България.

В тази връзка Националният етнографски музей организира камерната изложба „Дар, власт, политика”, която показва политическото даряване през втората половина на ХХ в.

Всички експонати са от колекцията на Националния етнографски музей при ИЕФЕМ - БАН и са подарени на музея от Тодор Живков и Людмила Живкова през 60-те – 70-те години на ХХ век. От една страна музейните артефакти в експозицията демонстрират конкретни исторически ситуации, при които е направено даряването. От друга – изразят етнокултурната принадлежност на дарителя. В същото време те са свидетели на властови взаимоотношения на ниво международна политика и комуникация в рамките на блоковото разделение на тогавашния свят, обвити са със сакрални и идеологически характеристики.

Освен с изящество, красота и уникална художествена стойност, предметите привличат погледа и със своята екзотичност – препращат към африкански, азиатски и латиноамерикански култури.

 

Заповядайте!



Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
22.09.2015 г. 16:23
Етикети:
изложбаИЕФЕМ БАН
Дар власт политика
Посетено:
1367
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21980-izlozhba-dar-vlast-politika-v-natsionalniya-etnografski-muzey