Изложби

Изложба "Изравяне на Психиката: Социална история на психиатрията в НРБ"

Историко-антропологична изложба с архивни фотографии и инсталация - симулация на психиатрична консултация от комунистическо време

Изложба "Изравяне на Психиката: Социална история на психиатрията в НРБ"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Изравяне на Психиката: Социална история на психиатрията в НРБ"

Център за култура и дебат “Червената къща”
24 септември 2015 - 9 октомври 2015, зала "Андрей Николов"

Откриване на
24 септември 2015, 18.30 часа, Червена зала

Въведение: Джулиан Шехирян


“Изравяне на Психиката” предлага нов поглед върху социалните истории на психиатрията и психичните заболявания през комунистическия период. С научен анализ и фотографии показва живота в психиатрични болници, а мултимедийната художествена инсталация поставя едновременно антропологичен и исторически въпрос. Как българинът е преживявал психични кризи в социална, културна и политическа среда, която е била доминирана от материалистически разбирания за тялото и личността? Инсталацията симулира физически и психологически пространството на стандартната психиатрична консултация от комунистическия период.

Смесица на научните търсения и на творческата чувствителност, тази изложба представя концепции и анимации на Джулиан Шехириян със сътрудничеството на американския композитор Дилън Бърчет. Откриването ще започне с въведение от Джулиан Шехириян в Червена зала. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

През 1950 г. с декрет в СССР, научната работа на Павлов (върху физиологията и нервните системи) се обявява за единственият научен подход към изучаването на човешката психика и лечението на психичните заболявания. В България съветският психиатричен модел се налага насилствено само десетилетия след първите сериозни стъпки към прилагането на разнообразни и модерни подходи към разбирането и лечението на психичните заболявания (през периода 1890-1950). Съветският модел се интересува много повече от биологичните и физиологичните измерения при психичните заболявания, отколкото от анализа на не-емпиричните, психологичните феномени. Частната практика е забранена. Алтернативните практики за психотерапия - подтиснати. Това води до широко разпространено медикализиране на психичните кризи, и практиката на въдворяване в институции на “не-нормални” лица за неопределено време. "Психиката" се оказва отхвърлена и на нейното място тялото се превръща във водещия обект за анализ и лекуване.

Вместо безучастно да осъди психиатрията в НРБ, идеята на изложбата е да провокира по-дълбоко изследване на социалните и научните представи за психичните заболявания през комунистическия период. Това изследване тръгва от въпроса: какви са човешките и културните последици когато едно правителство реши да стандартизира или потиска определени подходи към поддържането на душевното здраве? Уникален поглед към социалната история на психиатрията и психотерапията в България отвън – от младия изследовател с български корени в САЩ Джулиан Шехирян. 


Джулиан Шехирян е интердисциплинарен изследовател на социалната история на психотерапията и психопатология в България и САЩ. Използва методите на oral history, архивистиката и етнографски методи. Фулбрайт стипендиант в България.

Дилън Бърчет е американски композитор, работи като Skittish Arm. През месец септември музиката на Skittish Arm беше пусната на "Аларма Пънк Джаз" (БНР).


Автор:
Организаторите
Публикация:
21.09.2015 г. 13:48
Посетено:
1309
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21979-izlozhba-izravyane-na-psihikata-sotsialna-istoriya-na-psihiatriyata-v-nrb