Изложби

Юбилейна изложба в Сливен на Христо Тодоров (1935-2015)

80 години от рождението на художника

Юбилейна изложба в Сливен на Христо Тодоров (1935-2015)


◊ СЪБИТИЕТО

Юбилейна изложба в Сливен на Христо Тодоров (1935-2015)

Сливенци се съпричастиха към автентичните художествени пространства на именития творец Христо Тодоров, отишъл си неотдавна от света (през април т.г.). Неин организатор е Художествена галерия „Димитър Добрович” в града под Сините скали, почела с този акт 80-годишнината от рождението на живописеца.

Експонираните в зала „Сирак Скитник” негови платна събраха почитатели на изкуството му, творци, учащи се, граждани. Сбирката бе открита от директорката на културния институт Даниела Ненчева, която предостави възможност за изразяване на впечатления от съвместната работа, творчеството и общуването с художника на инициаторите на събитието: неговата съпруга, съмишленици и приятели. Вълнуващи думи и спомени споделиха сливенските автори Атанас Цонков, Николай Султанов и Желяз Кондев, негови съселяни, както и колекционери, предоставили собствени картини за включване в юбилейната изложба.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Роденият в с. Жеравна Христо Тодоров получава естетическото си образование в престижни учебни заведения в столицата: средно образование в Художествената гимназия в София, където е сред завършилите първия й випуск възпитаници, като през 1961 година получава и диплом от обучението в Художествената  академия.

Уникалният щрих, багри и композиция на твореца изграждат разпознаваемия му почерк в претворяване на българските лица, места и начин на живеене; те му отредиха високи национални отличия, като орден „Кирил и Методий” (I, II и III степен), както и присъденото през 1984 година звание „Заслужил художник” и Голямата награда на София (за сценография в Народния театър „Иван Вазов” на пиесата на Георги Джагаров „Тази малка земя”.) „Знаците на родното” го нареждат до видните български творци, създали уникалната българска вселена в платната си и представящи я пред българската публика и ценителите по света. Творчеството му е своеобразен мост между търсенията на българските художници-класици и претворяващите родните реалии и душевността на българската жена съвременни творци - с модерно виждане и поглед. Настоящата юбилейна изложба е поклон към българката, излъчваща нежност и нравствена чистота, за която творецът твърди, че е възвисена „на пиедестал в изкуството му”: майка, невеста или девойка. Ценителите се спират с преклонение и пред пейзажите му, особено зимните, пресъздаващи снежна Жеравна с майсторски рисунък и натюрел.

Професионалният път на Христо Тодоров преминава в сътворяване на високохудожествени платна и в управителните органи на творчески институции: той повече от 30 години работи като сценограф и председател на Управителния съвет на БНТ, създавайки  за сцена света на над 200 постановки за Телевизионния театър.

Активно е творческото присъствие на живописеца сред българската художествена публика с уредените 20 самостоятелни изложби в Сливен и Жеравна, в столицата, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Козлодуй, Нова Загора, Карнобат и др., както и в Марсилия (Франция, 2005 г.).

За представяне на българското живописно изкуство по света допринасят и платната на Тодоров, включвани постоянно в гостуващите наши официални експозиции: в Италия, Испания, Белгия, Русия, Франция, Швеция, Германия, Куба. Чест за престижни галерии у нас и в чужбина е да притежават картините на твореца, като Националната художествена галерия, СГХГ, галериите в Жеравна, Сливен, Стара Загора и Добрич; те красят частни колекции и в Япония, САЩ, Канада, Англия, Германия, Австрия, Китай, Русия, Франция, Куба, Испания и др.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
18.09.2015 г. 14:23
Посетено:
2360
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21969-yubileyna-izlozhba-v-sliven-na-hristo-todorov-1935-2015