Изложби

Руслан Котев - "Живопис" в галерия "Париж"

Спомени за места и хора...

Руслан Котев - "Живопис" в галерия "Париж"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Париж"
представя

Руслан Котев
„Живопис“

16.09.2015 – 30.09.2015

На 16.09. галерия „Париж“ ще представи самостоятелната изложба на художника Руслан Котев, който преди осемнадесет години пренася своя живот и творчество в Лондон, но сега избира да се представи и пред българската публика, т.е. той буквално дебютира на софийската арт сцена. Признат на международно ниво, с постоянно присъствие в лондонските галерии, Руслан Котев ще ни срещне със своята мощна и експресивна живопис, която ще ни пренесе в Сицилия или Малта, ще ни изкачи по вулкана „Етна“ или по-скоро ще ни вгради в душите усещанията за тези места.


Ето какво казва и самият автор за своята изложба:

„Необявеното име на тази изложба би било „Спомени за места и хора“, защото се опитвам да рисувам не само това, което виждам, но и моя спомен за него. Споменът премахва детайла, събира в единен образ чувства, мисли, асоциации и всичко онова, което не винаги е директно видимо. Цветът и светлината са от основно значение в моите картини. Чрез тях изграждам форми, които не са съвсем дефинирани, по-скоро загатнати, отколкото завършени, както и дълбочина, която привлича погледа и оставя на въображението на зрителя да завърши картината. В някои от платната се открояват монолитни земни форми, свидетелство за катаклизъм, но също и за солидност и красота. В други - арката е основен елемент, врата към непознатото, преход към нещо ново, идващо от древността. Фигуративните картини пресъздават чувство за самота, страх, гняв, надвиснала заплаха – някои от най-разпространените и трудно изразими чувства на съвременния човек.

Богатството и дълбочината на цвета, които имат силно емоционално въздействие, съм постигнал чрез редуване на покривни и прозрачни слоеве боя. Така се получава и усещане за текстура, въпреки че боите са положени гладко.

Картините в тази изложба бяха замислени, след като участвах в курс по „експресивна живопис“ в колежа „Central St. Martins“, Лондон. По време на курса беше обсъдена идеята, че една картина се създава в границите между контрола на художествения израз. В тези картини съм се опитал да намеря своя баланс между контрола и свободата.“

Изложбата ще продължи до 30.09.2015, като може да бъде разгледана и онлайн в сайта на галерия „Париж“ www.gallery-paris.com


Автор: Надя Павлова
14.09.2015 г. 16:47
Посетено: 602
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21953-ruslan-kotev-zhivopis-v-galeriya-parizh