Изложби

"Познатото в чуждото" - изложба на Бригите Хайнце

Рисунки и графики

"Познатото в чуждото" - изложба на Бригите Хайнце


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия-книжарница "София Прес"
Съюз на българските художници

представят

Познатото в чуждото   
 
Изложба на Бригите Хайнце,

резидент по програмата за обмен с ГЕДОК Мюнхен

16.09.2015 - 29.09.2015

Откриване на 16.09.2015, четвъртък, от 18.00 до 20.00 ч.
Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29


Бригите Хайнце е родена в Солинген, Вестфалия, Германия. Учи изкуство в Кьолн и като гостуващ студент в Мюнстер и в Университета Нотр Дам в САЩ.

Работата й се концентрира главно върху рисунката и офорта. Често използва графични отпечатъци като основа на нейните рисунки, също така предпочита да рисува върху вече използвана хартия.

В настоящата изложба тя показва рисунки и графики, в повечето от които присъстват фотографии като обекти, които Бригите заснема по време на свой предишен престой в София – по улиците и в музеите.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА

Бригите Хайнце има много самостоятелни изложби и участва в редица общи експозиции главно в южната част на Германия, но също така и в Бразилия, България, Франция, Испания, Италия и други страни. Живее в Аугсбург (Бавария), Германия.

Родена е на 1 ноември 1949 г. От 1978 до 1986 изучава живопис в Кьолнския университет за приложни науки и дизайн. От 1986 е автор на свободна практика; преподава живопис и графика в академията в Райхенхал, Образователен център Kloster Irsee; Академията по рисуване и живопис във Ваймар.

Награди:
2007 – поощрителна награда от Kreissparkasse Augsburg (местна банка)
2002 – награда от Landratsamt Landsberg (община) 
2000 – стипендия за Академията във Ваймар

Нейни творби са притежание на много градове в Германия, Музеят за изкуства в Обершьоненфелд, Търговско-акционерна банка и други.

Самостоятелни изложби: Аугсбург, Бон, Ладсберг, Майнц, Мюнхен, Ваймар, Регенсбург. Общи изложби: Германия, Франция, Турция, Чехия, Италия, Бразилия, България. Член на ГЕДОК Мюнхен и на Лигата на художниците “Die Ecke” (“Ъгълът”) Аугсбург.

 
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
10.09.2015 г. 16:47
Посетено:
874
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21941-poznatoto-v-chuzhdoto-izlozhba-na-brigite-hayntse