Изложби

"Карта на погледа" - изложба фотография на Тадеу Бианкони в галерия "Графит"

Бразилският фотограф показва една Латинска Америка, която обикновено е невидима

"Карта на погледа" - изложба фотография на Тадеу Бианкони в галерия "Графит"


◊ ИЗЛОЖБАТА

Карта на погледа

Изложба фотография на Тадеу Бианкони

12-30.09.2015
Галерия "Графит", малка зала
Варна, бул. „Княз Борис I” 65

Вернисаж | 12.09.2015 | 19:00

Бианкони е роден по поречието на Рио Досе в щата Еспирито Санто, Бразилия - долина в североизточната част на щата, известна с големите борби за земя в близкото миналото, гробница на стотици и хиляди селяни, безславен дом на земеделски работници, поголовно избити от едрите земевладелци, жертва на тяхната жестокост или изстрел по офицерска милост. Оттогава негов верен спътник е човешката тишина, преминала през ситото на една скромна фотография: почти в центъра като огромно слънце виси на стената панер за пресяване на зърно, под него на обикновена дървена полица от едната страна разни лекарства, от другата - няколко опаковки хранителни продукти, благословени с присъствието и сърцата на мъчениците Дева Мария и Исус Христос. Това е неговото изявление на вярата в живота, в съществуването и процъфтяването без помощта на държавните институции, които никога не са проявявали интерес към Патримонио дос Претос (официално: Санта Лусиа до Норте), един от окръзите в община Екопоранга, разположен отвъд Коташе - селото, станало център на неуспешно въстание в името на справедливото разпределение на земя, на оземляването на земеделските работници.

Реки, мрежи, скали, кораби, обреди, призраци, страдащи кучета, коли за скрап, рисунки по стените, изтощение и човешки гласове се прегръщат в тази мозайка от обиколки и криволичения на юг и север из една Латинска Америка, която остава невидима. Раздяла, тъга и постоянство се смесват и текат безспирно през порите на една действителност, чиято цел е да осъди огромна част от етническата латиноамериканска живост на маргинално съществуване в социално-колективната канавка, която всички изгубени и забравени, обитават. Всички те са осъдени да гният в подземията, в тъмния килер за ненужни вещи, в който никой никога не влиза, зад вратите и ключалките на един социален затвор, ключът за който държи господарят на къщата, който счита себе си за господар на самото слънце.

И все пак, едно огромнo слънце, огромно както слънцето у дома - премрежена твърда светлина, която преминава през решетките на тази импровизирана килия - свети ярко в циклопското око на ръчно правения панер. Прекрасен в своята простота, този немощен пламък търси изцеление в обикновените лекарства, храни се от оскъдния хляб, засолява си с вярата в едно по-добро царство. Но също разцъфва в погледа, воден от обектива, отправил се на едно пътешествие, чиято цел не е да събере от красотата на туристически забележителности на нашата прекрасна Латинска Америка. Фотографията на Тедеу Бианкони, това своеобразно приключение, има договорка с един друг вид очарование - поема задължението да улови и разкаже за същността и трансцендентността на тази безкомпромисна действителност. Върху тази карта, изработена от неговия поглед към света, откриваме една мозайка, изкусно изработена от всеоглеждащото око на неговата фотография и истински латиноамериканска. Защото едно самотно сърце успява да разкаже всичко.
Адилсон Виласа,
журналист и писател


◊ ЗА АВТОРА

Тадеу Бианкони е роден през 1963 г. в Колатина, щата Еспирито Санто, Бразилия. Завършва Комуникация във Федералния университет на Еспирито Санто през 1989 г. От 25 години пътува активно и се занимава с улична фотография. Работи най-напред в Германия, а после в Бразилия, цяла Латинска Америка и някои страни в Европа. Има публикувани единадесет книги. Участва в множество самостоятелни и групови изложби в различни градове в Бразилия, Мексико, Австрия, Германия и България.

В настоящата изложба “Карта на погледа” представя на българската публика селекция от улични фотографии, направени през последните 20 години по време на многобройните му пътешествия из страните на Латинска Америка.


Изложбата се организира от фондация „Крео Култура” и Moqueca Brasil със съдействието на студио „Сталкер” и Mosaico Imagem.

Автор: Галерия "Графит"
10.09.2015 г. 11:05
Посетено: 606
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21908-karta-na-pogleda-izlozhba-fotografiya-na-tadeu-biankoni-v-galeriya-grafit