Изложби

"За мястото на правия ъгъл" - изложба на Цветан Лазаров в галерия "Ларго", Варна

Изложба живопис, 09-29 септември 2015

"За мястото на правия ъгъл" - изложба на Цветан Лазаров в галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

Цветан Лазаров

"За мястото на правия ъгъл"

Изложба живопис

09-29 септември 2015

Откриване на изложбата - 09 септември 2015, сряда, от 18:30 ч.
Среща на художника с медиите на 09 септември 2015, сряда, от 12:30 до 13:30 часа в галерия "Ларго" на ул. "Хан Крум" 8, Варна.

   
От 09 септември 2015 г. Арт галерия "Ларго" ще представи за втори път в своите салони със самостоятелна изложба софийския художник Цветан Лазаров. Авторът е познат на колекционерите със своите малки пластики – изящни женски фигури от бронз, но в настоящата изложба ще се представи само с живопис. Колекцията от двадесетина платна, които варненци и гостите на града ще могат да видят в „Ларго” са обединени под интригуващото мото „За мястото на правия ъгъл”. Освен на ефирни и нежни женски образи, в творбите на Цветан ще се насладим и на изтънчени натюрморти и деликатни пейзажи.

Изтъкнатият изкуствовед Аделина Филева казва за творчеството на Цветан Лазаров:
   
„Картините и скулптурите на Цветан Лазаров са един свят, в който постепенно или с изненада откриваме смисъла на живота. В тях художникът с един замах на четката е премахнал равнодушието, самодостатъчността, ежедневния сив поток. Слой след слой търсещият ни поглед прониква в отделните картинни нива. В разказа, който се разгръща пред нас, няма място за патетика и агресия. Неговите платна не атакуват нашите възприятия, а деликатно и постепенно отварят сетивата, подготвят съзнанието ни за изображението, за интелектуалното послание… Образът на жената в тези творби е красивата, светла страна на живота. Тя е онази положителна енергия, която събужда живота и любовта, която сътворява живот и любов. Светът отново става единен. Хармонията и равновесието са възвърнати. Вселената е изпълнена с доброта, нежност, надежди и мечти.
   
Правилната и обратна перспектива създават в картините условно пространство, а предметите, животните и хората са по скоро елементи на духа. Тяхната самота поражда усещането за особената им „скъпоценност”, превръща ги в носители на символични значения, в метафори на живота, любовта, свободата, саможертвата. Светлината на чистите човешки пориви облива композициите. Тънките оттенъци на различни цветове и сложни тонални градации довеждат всички багри към тяхното сливане – към бялото като знак на хармонията. Образите са извисени до степен на известна дематериализираност и само на места художникът връща и засилва тяхната плътност и материалност посредством преливащите цветни петна, които меко развиват обемите и дълбините или чрез акцентите на цветната плътна линия.
   
Изкуствoто на Цветан Лазаров е плод на мисълта и познанието, отвъд обикновеното наблюдение. Творбите му изглеждат едновремeнно завършени, но и безкрайни. В тях винаги има какво още да открием, до какво да се докоснем – форми, багри, емоции, философия и скритата човешка същност.”
   
Изложбата на Цветан Лазаров в Арт галерия "Ларго" продължава до 29 септември. Повече снимки можете да видите на www.largogallery.com.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА
   
Цветан Лазаров е роден на 10 февруари 1962 г. в Берковица. Завършва Националната художествена гимназия „Илия Петров” в класа на художника Радослав Лилов през 1981 г. като специализира живопис и скулптура. Продължава образованието си в Националната художествена академия в София в периода 1984-1989 г. със специалност Живопис в класа на проф. Добри Добрев. От 1989 г. до днес работи като художник на свободна практика в областта на живописта, скулптурата, акварела и рисунката. Има 38 самостоятелни изложби у нас и в чужбина – в София, Пловдив, Варна, Бургас, в Хускварна, Швеция; Антверпен, Белгия; Орхус, Дания; Париж, Франция; Ротердам, Холандия и др. В резултат на няколко изключително успешни изложби получава покана за постоянна експозиция в престижната галерия Смедбин в Хускварна, Швеция в периода 1997-2002 г. През 2010 г. печели втора награда за скулптура на симпозиума “Ателие на Дунава” в Пьохларн, Австрия. Негови творби се намират в НХГ, в частни и общински колекции у нас и в чужбина. Живее и работи в София.



Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
09.09.2015 г. 12:02
Посетено:
1783
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21907-za-myastoto-na-praviya-agal-izlozhba-na-tsvetan-lazarov-v-galeriya-largo-varna