Изложби

"Основно изискване" - изложба на Пламен Деянофф в ИСИ - София

Първа самостоятелна изложба в България

"Основно изискване" - изложба на Пламен Деянофф в ИСИ - София


◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София

представя

Пламен Деянофф

Основно изискване
(Foundation Requirement)


11 септември – 31 октомври 2015

Откриване: 10 септември (четвъртък), 18 ч.
Галерия ИСИ, бул. "Васил Левски" 134 (вход откъм ул. "Екзарх Йосиф")

В първата си самостоятелна изложба в България, живеещият от години във Виена Пламен Деянофф (р. 1970 във Велико Търново), представя новия си проект “Основно изискване” (“Foundation Requirement”).

Обектите – скулптури, специално създадени за изложбата, са фрагменти от комплексното изследване на паметта, традицията, начините на производство, които са вградени в ежедневието, и едновременно с това са станали елементи на изкуството. Художникът еманципира и абстрахира познатите форми и елементи от архитектурната украса на исторически сгради като ги превръща в отворена декоративна структура, обекти на съзерцание, вече без утилитарна функция и все пак запазващи спомен за нея.

Използвайки традиционните дърво и камък, познати от древността като основни материали и в строителството, и в изкуството, художникът постига уникално материално присъствие на обектите си в изложбеното пространство, събуждайки пространствени, тактилни, културни асоциации. 
 
Запазвайки статуса си на автономен творец, Пламен Деянофф съумява да бъде едновременно строителен предприемач, маркетингов специалист и продуцент при реализиране на своите мащабни проекти, коментиращи преплетените отношения между изкуството и бизнеса днес.

“Foundation Requirement“ е вторият проект по създаване на къща-скулптура на Деянофф. Първият - „Бронзовата къща“, той показа през 2006 г. във Виенския музей за съвременно изкуство MUMOK и планира да представи в скоро време в София, както и в Арбанаси - Фондация Пламен Деянофф за възстановяване, поддържане и запазване на културни ценности в България.

Паралелно с изложбата в София, Пламен Деянофф представя елементи от цялостния проект “Основно изискване” (“Foundation Requirement”) и в Музея за съвременно изкуство 21er Haus/Belvedere във Виена (23.09.-29.11.2015).
 
Изложбата в София се организира съвместно от Посолството на Република Австрия в България и Института за съвременно изкуство - София.

Автор:
ИСИ - София
Публикация:
08.09.2015 г. 15:36
Етикети:
Посетено:
1289
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21904-osnovno-iziskvane-izlozhba-na-plamen-deyanoff-v-isi-sofiya