Изложби

Експериментът “Симбиотично“ пристига в София

Пътуваща интерактивна изложба дава възможност не само да „видим“, но и да „почувстваме“ Соленото езеро на Бургас

Експериментът “Симбиотично“ пристига в София


◊ СЪБИТИЕТО

Експериментът “Симбиотично“ пристига в София

Една смела и различна изложба, създадена далеч от столицата – на брега на морето, гостува от 8 до 28 септември 2015 г. в галерия „Кредо Бонум“ в София.

В резултат от експерименталната работа на четирима млади хора от Бургас, тази изложба, посветена на едно езеро се превръща в нещо неправено до този момент и се радва на неочаквано голям интерес в градовете, през които пътува и разказва. Съчетанието на природен обект с огромна научна, познавателна и консервационна стойност – Атанасовско езеро, креативното представяне на най-важните особености за лагуната, занимателната част, която да привлича малките посетители и да заиграва големите, са само част от предизвикателствата, с които се е справил този природно-артистичен проект.

За пръв път едно езеро се представя пред публика чрез форма, материя и цвят и в цялостното възприятие се включват всички сетива – може да видиш красотата му, да чуеш птиците, да поиграеш с пясък, да опиташ солта, да учиш, да се забавляваш…


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата е малка като размери, но голяма като съдържание и смисъл. Информацията е концентрирана, минимализирана и лесна за консумация. Поднесена е главно чрез забавни илюстрации, видео клипове и анимация и показва всичко най-важно, което трябва да се знае за това забележително езеро, разположено в самия град Бургас, където се добива сол и се срещат най-много птици в България.

Творческият екип, който провежда този експеримент е комбинация от двама архитекти – Мариана Сърбова и Галина Милкова, един дизайнер – Недко Николов и един еколог – Диана Павлова. Съвместната енергия, ентусиазъм и креативност на тези млади хора от Бургас, работили заедно повече от 5 месеца позволи създаването на изложбата „симБиотично“, но също така увлече за идеята и каузата Атанасовско езеро десетки хора, които дариха свои кадри, видео клипове, труд, умения и време, за да се роди тази бяла и почти съвършена форма… Десетки доброволци ще се включат при обгрижването й в отделните градове по време на гостуванията на изложбата – Пловдив, Бургас, Габрово, Велико Търново и др., а сега и в София.

Експериментът “симБиотично” намери подходяща среда за да бъде показан пред софиянци и гости на столицата – галерия „Кредо Бонум“ на ул. “Славянска” 2 (вход от ул. „Бенковски”). Изложбата може да бъде разгледана до 28 септември всеки делничен ден от 11.00 до 19.00 часа, а събота и неделя от 15.00 до 19.00 часа.

• Официалното откриване е на 8 септември 2015 г. от 18.30 часа. Очакваме ви, заедно с авторите и екипа на проект „Солта на живота“, който стои зад създаването и пътуването на изложбата.


Пътуващата изложба за Атанасовско езеро „симБиотично“ - една приказка за езеро, птици и сол е създадена в рамките на проект „Солта на живота“ на Българска фондация Биоразнообразие, който е финансиран от Програма LIFE+ на ЕК и се изпълнява в партньорство с БДЗП и „Черноморски солници“ АД.



Автор:
Българска фондация Биоразнообразие
Публикация:
07.09.2015 г. 14:43
Посетено:
1215
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21899-eksperimentat-simbiotichno-pristiga-v-sofiya